Suurbritannia haiglatest leiti uus superbakter

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käte hoolikas pesemine aitab baktereid tõrjuda
Käte hoolikas pesemine aitab baktereid tõrjuda Foto: SCANPIX

Eksperdid hoiatavad, et Suurbritannia haiglates levib uus antibiootikumide ravile allumatu superbakter.

Bakter, mis toodab NDM-1 nimelist ensüümi, on pärit patsientidelt, kes käisid Indias ja Pakistanis ravil. Kuigi hetkel on Suurbritannias registreeritud vaid 50 juhtumit, kardavad teadlased, et see võib muutuda globaalseks. Ekspertide sõnul on vaja pidevat järelevalvet ja uusi ravimeid, vahendab BBC.

NDM-1 võib eksisteerida erinevates bakterites ning muudab need ka kõige tugevamate antibiootikumide vastu resistentseks. Eksperdid kardavad, et NDM-1 võib levida ka teistele bakteritele, mis on teistele antibiootikumidele resistentsed. Lõpuks võib see aga põhjustada ohtlikke ravimatuid infektsioone, mis levivad väga kiiresti inimeselt inimesele.

Teadlased leidsid, et vähemalt üks NDM-1 infektsioon on kõigile teadaolevatele antibiootikumidele resistentne.

Sarnaseid infektsioone on avastatud ka USAs, Kanadas, Austraalias ja Hollandis, mistõttu rahvusvahelised teadlased kardavad, et NDM-1 võib muutuda globaalseks probleemiks. Suurbritannia haiglates on infektsioonid juba kandunud patsientide kaudu edasi.

Nakatanutel on enamjaolt olnud kergemad sümptomid, aga samas on ka mitmeid tõsiselt haigeid ning veremürgitusega patsiente.

Teadlaste sõnul on ainus viis NDM-1 peatamiseks kõigi nakatanute kiire isoleerimine. Samuti tuleb arstidel järgida endiselt tavalisi hügieeninõudeid ning antibakteriaalse seebiga käsi pesta ning haiglavarustust desinfitseerida.

Praegu on enamik bakterid, mis NDM-1 kannavad erinevate antibiootikumide kombinatsiooniga veel ravitavad, aga võimalus, et NDM-1 muutub ülemaailmseks, on selge ja ähvardav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles