Eksperdid soovitavad lapsevanematel pesukapslitest loobuda

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pesugeelikapslid näevad laste jaoks ahvatlevad välja.
Pesugeelikapslid näevad laste jaoks ahvatlevad välja. Foto: Marko Saarm / Sakala

USA ohutuseksperdid soovitavad lapsevanematel lõpetada värviliste pesugeelikapslite kasutamise, kuna hiljutisest uuringust selgus, et igas tunnis saab üks laps pesukapslite mürgistuse.

Vedelat pesuvahendit sisaldavad pesukapslid on viimasel aastakümnel kogunud suurt populaarsust, kuna nende kasutamine on paljude arvates väga mugav, vahendab Telegraph.

Uuringu teinud teadlased USA suurimast lastehaiglast (Nationwide Children's Hospital) ja Ohio mürgistuskeskusest aga leiavad, et väikeste laste vanemad võiksid pesukapslite kasutamisest loobuda.

Väikestele lastele meenutavad pesukapslid maiustusi ja mänguasju, mistõttu tekib suur mürgistuse oht. Seetõttu soovitavad eksperdid vanematel naasta «traditsioonilise» pesupulbri juurde, et mürgistusriske vähendada.

«Õnnetus võib juhtuda kõigest mõne sekundiga - laps haarab pesukapsli, teeb selle lahti ja neelab vedeliku alla,» ütles üks uuringu juhtidest, dr Marcel Casavant.

USA mürgistusteabekeskused on teada andnud 17 230 mürgistusjuhtumist alla kuueaastaste laste puhul aastatel 2012-2013. Haiglaravile sattus sel perioodil 769 väikest last ning üks neist suri.

Uuringust nähtub, et kahel kolmandikul juhtudest on tegemist ühe- kuni kaheaastaste lastega. Peamised mürgistussümptomid on kohe tekkiv tugev oksendamine ja köha, võimetus neelata, uimasus, teadvuse kadu, silma sattumisel tugev silmaärritus.

Pesumasinakapslid sisaldavad 30-43 ml vedelat pesuaine kontsentraati ja need on pakitud niiskuse (vesi, sülg, märjad käed) mõjul lagunevasse läbipaistvasse kesta. Võrreldes teiste masinpesuvahendite vormidega on geelkapslid kontsentreeritumad ning võivad sisaldada ka kuni 25 protsenti erinevaid lastele ohtlikke alkohole.

Mõned tootjad on muutnud pesukapslid mitteläbipaistvateks ning varustanud need lastekindlate lukkudega, ent müügil on veel neidki, mis on läbipaistvad ja kergesti avatavad.

Inglismaa mürgistusteabekeskuse korraldatud uuringust selgus, et aastatel 2009-2012 on pesukapslite mürgistusega haiglasse sattunud 1500 inimest, 96 protsenti neist olid alla viieaastased lapsed.

«Me soovitame väikeste laste vanematel panna pesukapslid pärast kasutamist ära lastele kättesaamatusse kohta,» rõhutas professor Simon Thomas, kliiniline toksikoloog mürgistusteabekeskusest.

Pesugeelikapslitega seotud õnnetused on üsna tavapärased ka Eestis. Lapsed on neid tavaliselt leidnud põrandale asetatud tootekonteinerist. Vaatamata hoiatustele ja meedias kajastust leidnud juhtumitele, tuleb mürgistusi endiselt ette.

Viimati andis Tallinna lastehaigla teada selle aasta mais, et neile sattus ravile lühikese vahega mitu väikelast, põhjuseks pesugeelikapslite allaneelamisest tingitud mürgistus.

Kuna pesugeelikapslid on viimastel aastatel Euroopas põhjustanud tuhandeid väikelaste mürgistusi, algatas pesuainete tööstus hiljuti kogu Euroopas pesukapslite ohutuskampaania, mida meil vahendab Eesti Keemiatööstuste Liit (EKTL).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles