Kurb uudis sushisõpradele

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kvaliteetsest toorainest tehtud sushi võib 40 aasta pärast otsa saada.
Kvaliteetsest toorainest tehtud sushi võib 40 aasta pärast otsa saada. Foto: Kultuurikava.ee

Praegune põlvkond on ilmselt viimane, kes saab sushit nautida, sest selle toidu kasvav populaarsus võib viia tooraine kadumiseni.

Iseäranis ohustatud on hariliku tuunikala säilimine, vahendab toiduuudiste portaal Foodbeast. Aasia riikide nõudlus kõige kvaliteetsema tuunikala järele on ületanud Vaiksest ookeanist saadavad kalavarud. Seetõttu on Jaapan, Lõuna-Korea ja Mehhiko laiendanud tooraine otsinguid Atlandi ookeanile.

Ohustatud liikide hulka kantud Atlandi ookeani tuunikala liigikus on viimase paari aastaga poole võrra vähenenud. Tohutute püügikoguste tõttu on kala ise muutunud väiksemaks, kuna neid püütakse liiga noorelt. NOAA Fish Watch sõnul on 90% püütavast kalast niivõrd noor, et ei ole veel paljunemisvõimeline.

Rahvusvahelised liigikaitseorganisatsioonid on käinud liigi säilitamiseks välja oma nõuded, kuid nende kehtestamine on keeruline, iseäranis olukorras, kus mustal turul teenitakse miljardeid tuunikala illegaalse vahendamise eest.

Samas ei ole tuunikala ainuke liik, mis kalatööstuste tegevuse tõttu on ohtu seatud. Kaugemas perspektiivis ähvardab väljasuremine kõiki ookeanikalasid.

Juba 2010. aastal tõi ÜRO Keskkonnaprogrammi juht Pavan Sukhdev välja, et tollaste arvutuste kohaselt saab kala 40 aastaga maailmas otsa. Lisaks ülekalastamisele on selles oma roll teistel inimtegevusega seotud keskkonnamõjudel nagu mittetulemuslik kalastusnõuete järgimine, õhusaaste ja kliimamuutused.

Selliste trendide jätkumisel võib juhtuda, et selleks ajaks, kui tänased 20-aastased on 60-70-aastaseks saanud, on kõik looduslikud ookeanisaadused otsa saanud. Kuigi kalafarmid võivad tagada sushi toidukohtadele vajamineva tooraine, ei ole see võrreldav värske ookeanikalaga.

Piiratud toorainevarudel oma mõju ka sushi hinnale, mis liigub kindlalt tõususuunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles