Tuntud kaubamärkide lastesaabastes leiti ohtlikke aineid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvesaabastes ostmisel tasub jälgida ka seda, mis aineid nende tootmisel kasutatud on ja mis mõju võib neil olla inimeste tervisele.
Talvesaabastes ostmisel tasub jälgida ka seda, mis aineid nende tootmisel kasutatud on ja mis mõju võib neil olla inimeste tervisele. Foto: Margus Ansu / Postimees

Rootsis tehtud testist selgus, et tuntud jalatsitootjate nagu Ecco ja Viking lastesaabastest leiti tervist ohustavaid keemilisi ühendeid.

Rootsi televisioon andis laupäeval teada, et laborianalüüsid näitavad viie tuntud kaubamärgi lastesaabastes laialt levinud keskkonnatoksiine, mille kasutamist on tootjad ise seniajani eitanud, vahendab Testfakta.

Tegemist on tekstiili- ja jalatsitööstuses sagedasti kasutatavate perfluoreeritud ühenditega PFOS ja PFOA, mis suurendavad kangaste ja jalatsite vetthülgavaid ning mittemäärduvaid omadusi.

Prefluoreeritud ühendid mõjutavad oluliselt inimeste ja loomade hormonaalset talitlust ja on suure vähiriskiga. Inimese organismi võivad need ained jõuda seeläbi, et pärast jalatsite minema viskamist jõuavad need loodusse, kus ei lagune, ning mingi aja möödudes on need läbi toiduahela inimese toidulaual.

Laborianalüüside tähelepanuväärseim avastus tõi välja, et kõige suurem täielikult keelatud aine PFOS sisaldus olid Kavat kaubamärgi saabastes, kus see ületas lubatud normi kolmekordselt.

Kuna Kavat on silma paistnud just oma keskkonnateadliku kuvandiga, otsustati laboritesti teise paari peal korrata. Nendest saabastest keelatud ühendit ei leitud.

Analüüse teinud keemik Camilla Nilsson kinnitas, et esimese paari puhul oli keelatud ühendi esinemine väga selge, seda näitasid ka korduvad laborianalüüsid. Teise paari puhul jäi see aga allapoole tuvastamispiiri.

Ettevõte ise võttis neid tulemusi väga tõsiselt ja asus põhjuseid uurima. Kavat esindaja Magnus Ericson kinnitas, et nad valivad oma koostööpartnereid väga hoolikalt ning antud juhul on vaja käia läbi kõik tootmisahela lülid, et näha, kust selline viga sisse tuli.

Hetkel on Rootsis tuntud kaubamärk asunud edasimüüjate abiga tooteid, mille laborianalüüsidest keelatud ainet leiti, müügilettidelt ära korjama.

Ülejäänud nelja tuntud kaubamärgi hulgas, kus laborianalüüsid leidsid keelatud ühendeid, olid veel Viking, Eurosko, Din Sko ja Ecco. Nendes saabastes esines PFOA ühendeid, mis hetkel on Euroopa Liidu keelatud ainete kandidaatnimekirjas ja oma omadustelt väga sarnane PFOS-ile.

Norras on see ühend juba keelatud ainete nimekirjas ja teiste riikide puhul arvatakse, et on ainult aja küsimus, millal see täieliku keelu alla läheb.

Keelatud aineid ei leitud mitte mingisugusel kujul Coopi, Timberlandi ja Skopunkteni laste talvesaabastes.

Kui Rootsis on müügil neid aineid sisaldavaid lastesaapaid, peab Soome Ohutus- ja Kemikaaliamet üpris tõenäoliseks, et need on jõudnud ka Soome turule, teatavad YLE uudised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles