Teenindaja: ka klient peab käituma viisakalt

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klienditeenindaja amet on kurnav.
Klienditeenindaja amet on kurnav. Foto: SCANPIX

Eesti inimeste matslik ja kõrk käitumine on teinud meele mõruks klienditeenindajal, kes sellest ajendatuna saatis toimetusele kirja.

Eestis räägitakse tihti halvast teeninduskultuurist, mujal on see ikka palju parem. Tõepoolest, olen ise pikalt Inglismaal elanud ning sealne teeninduskultuur on siinsest galaktikate kaugusel. Juba emapiimaga söödetakse neile  sisse  tähtsamad viisakusreeglid: «Tere päevast», «Palun», «Aitäh» jne.

Asi, millest Eestis väga ei räägita, on aga kliendikultuur. Inglismaal üldiselt ei ole veel võimalik imiku näost välja lugeda, kas temast saab klient või klienditeenindaja, seega viisakusreegleid õpetatakse kõigile. Meil Eestis peab  viisakas peab olema ainult klienditeenindaja, sest ta ju saab palka selle eest ja klient võib olla mölakas. Seda peetakse normaalseks.

Töötan ise klienditeenindajana, olen noor ja kena inimene, püüan olla kõigiga viisakas ja rõõmsameelne  seni kuni… mul lastakse.  Aga vahel on seda lihtsalt võimatu teha. Kujutage endale ette: olete kohvikus, keegi tuleb teie juurde ning  alustab vestlust sellega, et lööb teile rusikaga näkku. Kuidas käitute? Naeratate?

Ma ei tea, võib-olla tuleb see paljudele uudisena, aga klienditeenindaja on  inimene nagu teiegi. Inimene, kelle puhul kehtivad needsamad lihtsad viisakusreeglid mis teilegi.

Eesti klient ootab meelierutavad,  üliinimlikke ponnistusi klienditeenindajalt, käitudes ise nagu «need» oleks aparaadid, kes üheaegselt panevad kaupa üles, teenindavad naeratades 15 inimest korraga, lisaks programmeerivad kassaprogramme, sisestavad hindu, mida nad teavad kõiki peast.  

 Kallid kliendid, ma lihtsalt soovin teile meelde tuletada, et seni, kuni meid  ei ole asendatud iseteeninduslettide ja robotitega,  kehtivad klienditeenindajaga suhtlemisel samad reeglid nagu  teiste inimeste puhul. Järgmine kord, kui lähete mõne klienditeenindaja kohta sõimukirja kirjutama, mõelge, kuidas käitusite teie. Kas ütlesite tere, olite rahulik, kas selle konkreetse probleemi eest (pikk järjekord, vähe töötajaid jne) vastutab see konkreetne müüja.

 Muidugi, kui te olete kergesti ärrituv inimene, siis spetsiaalselt teie jaoks on leiutatud asi nimega internet, kus on võimalik enamik asju ära ajada ja täitsa nii, et ei peaks kellegagi suhtlema.

Palun olge kenamad inimesed!

Teie klienditeenindaja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles