Roosikasvatajatel on viimane aeg tegutsemiseks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli botaanikaaia roos Indigoletta.
Tartu ülikooli botaanikaaia roos Indigoletta. Foto: Erakogu

Botaanikaaia roosiaedniku Indrek Purdeotsa sõnul sobib praegune aeg peenrarooside katmiseks, sest seda ei ole mõtet teha enne püsivate külmakraadide saabumist.

Purdeotsa hinnangul talub roos püsivalt viit külmakraadi. «Katmise ajaks peaksid olema roosid tagasilõigatud,» ütles ta ning lisas, et lõigata tuleks septembris, öökülmade hakul, kui temperatuur langeb kahe-kolme miinuskraadini.

Sügisese lõikamisega ei tasu aedniku sõnul aga suurt vaeva näha ning tarkades raamatutes näpuga järge ajada. Targem oleks lõigata vähem ja kujundada roos kevadel, sest siis näeb täpsemalt, millistest pungadest arenevad lehed.

Sel ajal võiks omanik roosid ka juurekaela ümbert mullaga katta, et nende võrsed ja varred ei praguneks ning ei tekiks külmalõhesid, kust haigused taime sisse pääsevad. Ka roosi mahakukkunud lehed tuleks taime ümbert ära korjata, et seenhaiguste eosed ei saaks lehtedel talve üle elada.

Botaanikaaias kasutab Purdeots rooside külmakaitseks turvast, mis aitab hoida kuiva. Kodus soovitas Purdeoks katta peenraroosid traditsiooniliste kuuseokstega, sest nende vahele pääseb tuul ning roos saab «hingata» ega lähe hallitama. Roosiaedniku sõnul võib roose katta ka ainult mullaga, aga sel juhul tekib probleem: igal aastal tekib roosipeenraisse üha rohkem mulda. «Peenar tõuseb liiga üles. See ei ole hea, sest roos muutub nii külmale vastuvõtlikumaks,» rääkis Purdeots.

«Üks katmise variant on ka pakasekangas, aga selle võivad varesed ja hakid katki katkuda,» rääkis mees omast kogemusest.

Külmade kaitseks võib roosile peale panna ka koormakatte, aga sellega tuleb olla ettevaatlik. «Kui see pannakse liiga vara ehk liiga soojade ilmade ajal peale, läheb roos hauduma,» ütles Purdeots.

Rooside põhuga katmine meelitab aga lillede juurde hiired, kes asuvad maiustama. «Olen katsetanud ja pidanud pettuma. Istutasin potiroosid maha ja katsin põhuga ning hiired sõid kõik ära,» ütles aednik kurvalt. Hiirte vastu aitab tema sõnul kõige paremini ennetus: juba sügisesel, katmise ajal tuleks panna rooside juurde hiirtemürki või seada üles närilistele mõeldud lõksud.

Kui aga krõbedad miinuskraadid taanduvad ning saabub sula, tasub mõelda, millega roosid kaeti. Roosiaedniku sõnul ei maksa kuuseoksi veel lahti kiskuda. Kuuseoksad tuleks võtta ära siis, kui maapind on täiesti sulanud. Koormakatte, tugeva kile või tõrvapapi alla ei ole mõtet aga roosi «hauduma» jätta. Taimedele tuleks võimaldada õhu juurdepääs ehk talvekate tuleks avada nii palju, et õhk pääseks liikuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles