Koolilapsele sobiva arvuti saab 6000-12 000 krooniga

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mikromaailma Rakvere kaupluse ärijuhi Janek Seidelbergi sõnul sõltub arvuti valik koolilapsele sellest, mida ta arvutiga tegema hakkab - üldiselt saab sobiva arvuti kätte 6000 - 12 000 krooniga.

Kui laps hakkab arvutiga peamiselt referaate tegema, siis pole Seidelbergi sõnul midagi erilist vaja ja võib valida kõige lihtsama arvuti. Selleks võib olla kas sülearvuti, mis ei võta toas ruumi ja mille saab vajadusel kaasa võtta, või siis kõik ühes arvuti, kus kõik on monitori sisse ehitatud.

Mõlemal juhul algab hind 6000-6500 kroonist. Sülearvutitest veel odavamad on netbookid. «Aga netbooki ma ei soovita ühelegi õppurile, sest tema ekraan on väike, tänu sellele on kasutusmugavus olematu,» märkis ta.

Monitor-arvuti puhul käibki sinna külge vaid hiir, klaviatuur ja toitejuhe ning seade ise näeb välja nagu tavaline õhuke LCD-monitor. «Ta on pandud kokku sülearvuti baasil - jõudlus ei ole küll eraldiseisva lauaarvutiga võrreldav, kuid koolitöödeks ta sobib, mängimiseks enam mitte,» rääkis Seidelberg. Samas fotode töötluse ja filmide vaatamisega pole sellise arvutiga probleemi.

«Aga kui tuleb sisse sõna «mäng», eriti korraliku graafikaga 3D-mängud, siis on vaja väga korralikku graafikakaarti, suure jõudlusega protsessorit, piisavalt mälu,» selgitas firma ärijuht.. Sel juhul tuleb arvestada 10 000 - 12 000 krooniga ilma tarkvarata, Windows 7 litsentsi saab uue arvutiga kaasa umbes 1750 krooniga.

Seidelbergi sõnul ostetakse üha rohkem ikkagi sülearvuteid, lauaarvuteid ostetakse vähe. «Aga kui lauaarvuti ostetakse, siis ostetakse selline keskpärane masin, mis oleks koos monitori ja tarkvaraga 11 000-12 000 piirile.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles