Otepää saab oma Werneri

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jorma Riivald (vasakult), Karina Peterson ja Maanu Tafenau endise raamatukaupluse ees, mis peagi hakkab eritama värskeid saiaaroome.
Jorma Riivald (vasakult), Karina Peterson ja Maanu Tafenau endise raamatukaupluse ees, mis peagi hakkab eritama värskeid saiaaroome. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Möödunud aastal Otepää metsade vahele restorani Mr Jakob rajanud noormehed on juba paar kuud nokitsenud Otepää kesklinnas endise raamatupoe ruumides. Hiljemalt jaanuaris peaks seal uksed avama Otepää oma Werner.

Praegu käib tulevases kohvikus-pagariäris vilgas ehitustöö varajaste hommikutundideni. Sellele on eelnenud intensiivne mõttetöö, mille vilju tulevased kondiitrid Jorma Riivald, Maanu Tafenau ja Karina Peterson tutvustavad.

Riivaldi sõnutsi oli neil ammu selge, et Mr Jakobi kõrval mahub nende ellu veel üks projekt. «Talvel oleme niigi lahti ainult reedest pühapäevani, kuid tehnika on toitude valmistamiseks olemas. Tuli leida võimalus seda realiseerida.»

Elustatakse vanu retsepte

Konkreetsemaks läks plaan suvel, kui Riivald, kes oli noorpõlves raamatupoe sage külaline, nägi aknal silti: «Kauplus on alatiseks suletud.» «See silt oli lihtsalt nii kurb,» meenutas Riivald. Vana maja päästmiseks otsustati koos sinna pagariäri rajada.

Nimigi on uutel omanikel välja mõeldud – Elsa. «Pühendusega raamatupoe tädile, kes siin viiskümmend aastat tegutses,» selgitas Riivald. Sellega jätkatakse pühendamise traditsiooni, sest Mr Jakob on pühendatud Jakob Hurdale.

Maja, mis ühena vähestest Otepääl pommitamise üle elas, on Riivaldi sõnul vanem kui Eesti lipp ning ajalukku kaevudes tuleb välja, et Elsa poleks sugugi esimene kondiitriäri neis ruumides. Vanu fotosid uurides tuli ilmsiks, et maja välisseina on varem ehtinud kringel. Ajaloolised paralleelid tulid uutele pagaritelegi üllatusena.

Moodsate teadmiste asemel üritataksegi Elsas elustada vanu traditsioone.

«Tänapäeval tehakse hästi palju asju pulbrist, mis on mugav, kuid meie tahame teha nii nagu vanasti,» rõhutas Riivald.

Sestap on kogutud vanu koogiretsepte ja otsitud üles endise Otepää ETKVLi kondiitritööstuse viimane juhataja, kes lubanud jagada kunagisi retsepte. Riivald ja Peterson usuvad, et lisaks traditsioonidele saab Elsa eeliseks paindlikkus. Seda nii sortimendi kui sisekujunduse osas. «Mina ei näe mingit põhjust, miks meil ei võiks kord nädalas enamik tootevalikust vahetuda,» arvas Peterson.

See oleks tõeline vaheldus praegusele situatsioonile Otepää kondiitritoodete turul. «Olen Otepäält pärit ja ütlen ausalt: 12 aastat sünnipäevadel Otepää Konsumi metsmaasika plaadikooki süüa hakkab lõpuks vastu,» võttis Riivald hetkeolukorra humoorikalt kokku.

Riivald lubab, et nende juurest on võimalik tellida kõike alates lihapirukast ja lõpetades pulmatortidega.

Tartu vaimu vahendajad

«Mida ise teha ei suuda, tellime koostööpartneritelt, kelleks praegu on Werner,» lisas ta. Läbirääkimiste käigus loodetakse Werneri kooke Otepääl klientidele odavamalt pakkuda. Riivald leiab, et hinnatase on määrav: «Ilmselgelt ei suuda me Otepääl tordi- ja koogilõiku müüa sama hinnaga, mis on Tartus.»

Tartus asuv Werner on mitmes mõttes Elsa eeskujuks võetud. Werneri sagedase külalisena hindab Riivald kohviku miljööd, mis võimaldab ka niisama inimeste jälgimist nautida. Peterson noogutas kaasa: «Praegu Otepääl sellist kohta pole, kus sa sõbrannaga istud tugitooli ja lihtsalt jutustad tassi kohvi kõrvale.»

Niisiis leiti, et turul eksisteerib tühi koht. Ometi pole Peterson veendunud, et kõik lõpuni hästi läheb: «Kuigi Otepää inimene käib praegu nurga taga piilumas, siis ega ta igapäevane klient vist olema ei saa.» Riivald toodangu realiseerimises probleemi ei näe: «Tordid süüakse niikuinii ära, kuna kasvatame restoranis metssigu.» Seda enam, et rikastumise asemel on Elsa puhul tegu olnud suure eneseteostusega.

Riivald rõhutas, et eesmärk polegi masse pagariärisse meelitada. «Seepärast langetasime ka otsuse, et iga päev me lahti ei ole, sest meile on tähtis kvaliteet ja värske toode.»

Esialgu loodetakse lahti olla kolmapäevast pühapäevani ja Peterson usub, et suveperioodil on pagariäri lahti iga päev. See-eest plaanitakse tööpäeva alustada varakult. «Tahame, et koht oleks avatud juba 7.30, et tööleminejad saaksid läbi astuda ja võtta kakao või saiakese,» selgitas Riivald plaane.

Avamiskuupäev ebaselge

Avamiseni on veel aega. Kohvik eksisteerib valmiskujul üksnes omanike vaimusilmas. Raamatupoe sisemuses käib töö täies hoos. Riivald selgitas, et kuna kohvikut tehakse iseendale, otsustati see ka ise valmis ehitada. See käib katse- ja eksitusmeetodil: «Ega meil kellelgi ehitaja haridust ei ole. Kui midagi ei oska, siis guugeldame, vaatame videoid ja õpime vigadest.»

Praegu puudub majas vesi, mis loodetakse järgmisel nädalal sisse saada. Ka elektrit võiks Riivaldi hinnangul rohkem olla, kuigi küpsetamine hakkab toimuma suures osas Mr Jakobis, kust saiakesed hommikul autoga kohale veetakse. Riivald lubab, et ainuüksi meeleolu ja lõhna pärast tuleb kohapeale siiski väike ahi püstitada.

Algselt loodeti uksed avada jõuludeks, kuid need prognoosid tunduvad praegu liiga optimistlikud. Riivald pakkus, et avapidu toimub jaanuaris. Peterson sellega ei lepi: «Mina kavatsen jõulude ajal platsis olla!» Kohtumise ajal tagasihoidlikku joont hoidnud Tafenau ütles seepeale, et kindlat päeva nad ei luba.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles