Ikea jättis Eesti jälle laienemiskavast välja

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IKEA laieneb hoogsalt.
IKEA laieneb hoogsalt. Foto: SIPA / SCANPIX

Leedus tehtud uuringus vaeti kodukaubamaja Ikea võimalusi laieneda Eestisse ja Lätisse, võimalike asukohtadena kaaluti ka Tallinna ja Tartut.

Selle aasta alguses Vilniuse äri- ja majandusülikoolis tehtud uuringus käsitleti nelja laienemisstsenaariumit: poe avamine Tallinnas, Tartus või Riias, lisaks mõte panna laienemisplaanid ootele.

Kolme linna ärikeskkonna võimalusi ja puudusi analüüsiti põhjalikult. Tartu kasuks rääkisid lähedus Venemaale ja Lätile, mõistlik tarbijakultuur ja soodsad kinnisvarahinnad. Miinustena toodi esile väike kohalike elanike arv ning kaugus Riiast ja Tallinnast.

Tallinna suurimate eelistena nähti lähedust Skandinaavia pealinnadele, nendega sarnast turudünaamikat ja suurt kasvupotentsiaali. Balti riikide kontekstis paistab Tallinn silma hea ärikeskkonnaga jõuka linnana, mis asub kaubateede ristumiskohas.

Samas oleks Eesti pealinn kolmest kaalutud asukohast kõige suurema laienemisriskiga, sest nii investeeringukulu kui ka konkurentide hulk on Tallinnas märkimisväärselt suurem kui kahes teises vaatluse all olnud asukohas. Samuti jääks Tallinn Läti ostjale liiga kaugeks.

Analüüsi tulemusel jäi kõige tõenäolisemana sõelale Riia. Ikea Baltikumi frantsiisiettevõtte Lätti laienemise hinnanguline maksumus on 150 miljonit dollarit.

Praeguseks on laienemine juba üsna kindlalt plaani võetud, lahtine on vaid selle konkreetne aeg. Ikea siinne frantsiisiettevõte on ise arvestanud, et ühte riiki laienemine ei tohiks võtta kauem kui kaks ja pool aastat. Kogu Baltikumi soovitakse laieneda viie aastaga.

Peamine põhjus, miks Ikea poode Eestis ja Lätis seni pole, on kartus, et ostukoha avamiseks tehtavad investeeringud ei pruugi end mõistliku aja jooksul tasa teenida.

Oma roll on selles hirmus turu väiksusel ning võrdlemisi konservatiivse maitsega tarbijate suurel osakaalul ostjaskonna hulgas.

Leedus tegutsev ja Islandi investoritele kuuluv Ikea frantsiisiettevõte Felit UAB alustas tegevust 2013. aasta märtsis. Vastavalt Ikeaga sõlmitud frantsiisikokkuleppele on Felit UAB-l õigus avada Ikea poode kõigis kolmes Balti riigis.

Esimene Baltikumis tegutsev Ikea ostukeskus avati eelmise aasta augustis Vilniuse lennujaama lähedal. Asukoha valikut põhjendasid ettevõtte omanikud ennekõike lähedusega Leedu pealinnale, silmas peeti ka Valgevene, Poola, Läti ja Kaliningradi kliente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles