Riik hoiatab Windows XP kasutajaid

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Windows XP kasutajatele kuvatav hoiatus.
Windows XP kasutajatele kuvatav hoiatus. Foto: Kuvatõmmis

Windows XP kasutajad on viimasel ajal riigiasutuste veebilehele sattudes näinud oma arvutiekraani suurt hoiatust, mis soovitab senine operatsioonisüsteem välja vahetada.

«Seda näevad kõik arvutikasutajad, kes on pöördunud kodulehtedele, millistel on olnud teavitavad moodulid. Need kodulehed on olnud näiteks tallinn.ee, elisa.ee, eesti.ee, emta.ee, politsei.ee, mnt.ee, rik.ee,» selgitas Riigi Infosüsteemi Ameti kommunikatsiooniosakonna juhataja Rauno Veri.

Veri sõnul saavad veebilehed ise aru, et arvutis jookseb aegunud tarkvara ning kuvab kasutajale selle kohta teate. «Sellelt teatelt on võimalik tulla RIA lehele, kus räägime, miks aegunud tarkvara on potentsiaalselt ohtlik ning mida selles suhtes saaks ette võtta,» selgitas Veri.

Amet alustas hoiatuskampaaniaga 26. septembril ning RIA kodulehel on aegunud tarkvara ohtudest rääkival lehel käidud selle aja jooksul 5000 korda.

RIA mõõdab XP kasutajate protsenti portaalis eesti.ee.  «Tänavu jaanuaris kasutas 18,9 protsenti eesti.ee külastajaid XP-d, oktoobris oli meie külastajate põhjal see protsent 10,4,» tõi Veri näite Windows XP kasutajate vähenemisest.

Alates 8. aprillist 2014 ei ole tuntud operatsioonisüsteemi Windows XP tehniline abi ega arvutit kaitsvad automaatsed värskendused enam saadaval.

Operatsioonisüsteem Windows XP lasti välja 25. oktoobril 2001 ning see sai tänu oma lihtsusele kiiresti populaarseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles