Kuidas töö juures energiat kokku hoida

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Igapäevane töö kontorites raiskab suuremal või vähemal määral ka loodusvarasid, kuid mõne lihtsa nipiga saab igaüks kontori muuta veidi energiasäästlikumaks.

Kõik, mida igapäevaselt tööl olles kasutame, on algselt pärit loodusest: paber, mööbel ja ka riistvara. Lisades ka raiskava elektritarbimise, siis mõistame, kui palju me päevast päeva loodusvarasid raiskame, kirjutab Prantsuse veebiväljaanne Journal Du Net.

Elektrienergia kasutamine

Arvuti juurest lahkudes on soovitavav lülitada ekraan ooterežiimile. Kuvari tumedaks lülitamine võib energiatarbimist vähendada kuni 15 protsenti. Kui lahkuda arvuti juurest rohkem kui 30 minutiks, tuleks ekraan täielikult välja lülitada. Prantsuse rohelise eluviisi eest võitlev Elisabeth Laville selgitab, et lisaks on kontoris on parem kasutada sülearvutit, sest sellel lülitub seade unerežiimile automaatselt.

Printer kasutab elektrit isegi siis, kui see ei tööta. Keskmine kontoris kasutatav printer kasutab unerežiimil 49 protsenti tarbitavast elektrist ja välja lülitatuna 43 protsenti. Selle vältimiseks võib mitu seadet ühendada pikendusjuhtmesse ning töölt lahkudes see seinast välja tõmmata. Ka suletud arvuti kasutab kaheksa tunni jooksul sama palju elektrit kui 3-4 tunni jooksul töötavana.

Mõistlik temperatuurivalik

Suurt energiakulu võib seostada küttesüsteemi halva seadistusega. Tihtipeale kütavad radiaatorid kontoris täiel võimsuse,l samal ajal kui paljud töötajad istuvad avatud akende kõrval. Seega on tähtis kolleegidega kokku leppida, millisele temperatuurile radiaatorid seadistatakse.

Mõistlik on talvel arvete vähendamiseks ööseks kütet vähendada ja suvel päevasel ajal rulood sulgeda. Ideaalseks temperatuuriks kontoris peetakse umbes 20 kraadi.

Transpordivalik

Me kõik teame, et transport on suur saasteallikas. Elisabeth Laville soovitab kasutada «pehmet liikumisviisi» ehk eelistada suvel rattaga sõitmist  ja kõndimist mootorsõidukitele. Liikumine peaks olema ka üldiselt loomulik osa meie elustiilist, mis  vähendab kulusid ja ökoloogilist jalajälge. Ka tasuks liftisõidule eelistada treppide kasutamist, et säästa energiat.

Paber ja printer

Suuremates firmades kasutab üks töötaja keskmiselt kuni 80 kilo paberit aastas, mis looduses võrdub kahe puu mahavõtmisega. Kontoris printimisel võiks kasutada paberi mõlemat külge ning dokumendid, mida on võimalik lugeda arvutist, jätta välja printimata. Printeritindi raiskamise vältimiseks saab printeri lülitada mustvalgele režiimile. Koosolekute ajal saab dokumendid printimise asemel kuvada projektoriga seinale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles