Õppekava koduse arvuti olemasolu ei eelda

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Tallinna ülikooli haridustehnoloogia keskuse juhataja Mart Laanpere sõnul ei kohusta ükski seadus lapsevanemat oma lapsele arvutit hankima ning hea hariduse peaks saama ka ilma arvutita.

«Ma arvan, et iga laps saaks suurepäraselt koolis hakkama ja hea hariduse kätte, ilma et ta üldse arvutit puudutaks. See on rohkem hoiaku küsimus,» tõdes Laanpere.

Põhimõtteliselt võiks tema sõnul koolil olla õigus nõuda, et kodutöid tehtaks arvutiga, kuid nii palju, kui haridustehnoloogia keskus on teinud uuringuid, olevat pea kõik õpetajad öelnud, et nii kaua, kui on teada, et klassis on kas või üks õpilane, kellel ei ole võimalust iga hetk arvutit kasutada, ei anna nad ka ülesandeid, mida peab arvutiga tegema.

Kui mõnes koolis kasutatakse näiteks veebipõhiseid õpikeskkondi, siis üldjuhul on Laanpere sõnul tegemist üksikute entusiastidega, kes mõnes aines seda teevad. Tavaliselt saavad õpilased seejuures valida, kas sisestavad oma kodutööd sellesse keskkonda, saadavad e-postiga või toovad paberil.

Haridusministeeriumi üldharidusosakonna peaekspert Avo Veermäe kinnitas samuti, et õppekava ei eelda koduse arvuti olemasolu. Näiteks referaate võivad õpilased tema sõnul ka käsitsi kirjutada. Siiski on tema sõnul rõhuval enamikul peredest arvuti olemas või on selle kasutamine avalikus kohas võimalik.

Kui lähtuda eeldusest, et lapsevanem on otsustanud koolijütsile arvuti soetada, oleks Laanpere sõnul hea, et arvuti poleks liiga vana. «Mida vanem arvuti, seda suurem oht lapse tervisele,» märkis ta, viidates kiirgusele ja ekraani värelusele, mis võib silmadele halvasti mõjuda.

Arvuti tavaline eluiga on Laanpere sõnul 3-5 aastat ning kui lapse arvuti on juba üle 5 aasta vana, siis võiks kaaluda selle väljavahetamist.

Kallid lapsevanemad, andke meile teada, kui palju läheb teie lastel koolitööde tegemiseks arvutit vaja ja kas ilma koduse arvutiga saaks hakkama? Kas olete soetanud oma lapsele isikliku arvuti või kasutab ta koolitööde tegemiseks teie pere ühist arvutit?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles