Vill Eestisse, lõngad Rootsi

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evi Petser (paremal) ja tema hea abiline Heli Lääne Suurel Paunvere Väljanäitusel lõngu ja käsitööesemeid müümas.
Evi Petser (paremal) ja tema hea abiline Heli Lääne Suurel Paunvere Väljanäitusel lõngu ja käsitööesemeid müümas. Foto: Anatoli Makarevitš/Vooremaa

Kuna rootslaste jaoks on oluline kodumaine päritolu, siis müüb käsitööettevõtja Evi Petser Rootsi lammastelt pärit villast Eestis tehtud lõnga üle mere tagasi.

Evi Petseri firma OÜ Evilla varustab kahe riigi käsitööhuvilisi ning teisi käsitööettevõtjaid villaste lõngadega, sealhulgas kirjuks värvitud lõngadega, kirjutab Riina Mägi Vooremaas.

Kirjud lõngad värvib Evi Petser ise ja täitsa kodusel moel: suures pajas ja külmvärvidega, mis on Petseri sõnul midagi looduslike ja keemiliste värvide vahepealset.

«Tänapäeval kasutatakse lõnga värvimiseks enamasti happelisi värve, aga minul on kasutusel veidi teistsugused värvid,» ütles Evi Petser ja lisas, et tellib need Saksamaalt.

Tegelikult algab kõik villa hankimisest. Selle ostab ettevõtja kokku Eestist ja Rootsist. Järgmiseks tööks on villa pesemine. Seda peetakse tüütuks ja keeruliseks, ent Evi Petseri jaoks on see üsna lihtne, sest ta on selle tarvis leiutanud oma nipid.

«Need toimivad muidugi ainult juhul, kui vill pärineb selliste lammaste seljast, keda mõistlikul viisil peetakse,» ütles Petser.

Nii mõnigi lambakasvataja on soovinud talt üksnes villapesuteenust osta, ent tal pole plaanis seda pakkuma hakata. Aga nõu on ta neile, kes villapesuga hädas, küll lahkesti jaganud.

Pestud villa laseb Evi Petser Äksi villavabrikus lõngaks kedrata. Kui nende jaoks, kes villaseid rõivaesemeid tööstuslikult toodavad, oleks Äksis valmistatud lõnga teatav ebaühtlus ilmselt puudus, siis käsitsi kudujate silmis on see pigem voorus, sest see aitab käsitöö eheduse välja tuua.

Oma nipid

Nagu villa pesemise juures, kasutab Evi Petser ka lõnga värvimise juures aastate jooksul välja töötatud nippe. Aga see ei tähenda, et tulemus alati ettearvatav oleks. Ikka tuleb ette üllatusi.

Evi Petseri värvipotist tuleb ka ühevärvilisi lõngu, ent põnevam on siiski kirjude vihtide kallal mässata. Värvikombinatsioone mõtleb ettevõtja ka ise välja, ent sageli täidab ta selles osas konkreetseid tellimusi: klient saadab talle e-postiga värvinäidised ja saab pärast tavaposti vahendusel värvitud lõngad kätte.

«Idee, mis inimese peas sünnib, sobib tavaliselt ka potis kokku,» ütles Evi Petser. «See, milliseid värvikombinatsioone parasjagu rohkem küsitakse, oleneb n-ö tähtede seisust. Aga tegelikult õnnestub mul kõik kirjud lõngad maha müüa: igale kombinatsioonile leidub lõpuks ostja.»

Rootsist ostab Evi Petser osa villa sellepärast, et sealsete villatootjate ja käsitööettevõtjatega on tal aja jooksul kujunenud head koostöösidemed. Ning suur osa Rootsist ostetud villast läheb pärast värvitud lõngana sinna tagasi.

«Rootslastele meeldib mõelda, et nad saavad omal maal toodetud villa lõngana tagasi. Nad on selles mõttes patrioodid,» ütles Evi Petser. Kohapeal on neil villa lõngaks töötlemisega siiski raskusi, sest tegemist on töömahuka ja seega rahaliselt kuluka protsessiga.

Värvitud lõngu ja kudumeid turustab ta loomulikult ka Eestis. Tema toodang on müügil mõnedes Tallinna, Tartu, Paide ja Rakvere poodides. Laatadel käib ta pigem selleks, et elu igavaks ei läheks. Ehkki omad fännid on tal igal laadal ees, tõdes ta siiski, et tulu tuleb laatadelt iga aastaga üha vähem.

Kudumine on üks tema meelistegevusi ja selleks saab ta muu hulgas kasutada aega, mis tal kulub tööpäeva hommikuti Tartusse ja õhtul koju tagasi sõitmiseks. Mõni aeg tagasi asus Evi Petser nimelt tööle ühte Tartu ehitusfirmasse. Seepärast ta nimetabki käsitööettevõtlust praegu oma hobiks.

«Olin Eesti Vabariigi taasiseseisvumisest peale pidanud ise vaatama, kust ma oma palgaraha kätte saan, nüüd hoolitsevad selle eest aga teised ja see on nii tore,» ütles Evi Petser.

Hommikul Tartusse sõites jõuab ta valmis kududa pool sõrmikut, tagasi tulles teeb sõrmiku lõpuni. Teine selline päev veel — ja ongi sõrmikupaar valmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles