Jäta meelde: sellised näevad välja Leedu euromündid

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu euromündid.
Leedu euromündid. Foto: euro-coins.info

1. jaanuarist läheb Leedu üle ametliku maksevahendina Euroopa ühisrahale eurole, millega saab lõpule Baltimaade eurole üleminek.

Leedu euromüntidel ja -sentidel on kujutatud Leedu rahvuslikku ratsameest Vyatast, keda kujutab ka Leedu ametlik riigivapp.

Üleeile toodi Leetu kohale Saksamaa riigipangast laenatud eurokupüürid. Ligi 132 miljonit kupüüri, mis snaiperite ja helikopterite valvel Leedu Panka toimetati, andsid koguraskuseks 114 tonni.

Leedu varasem sooviavaldus euroga liitumiseks toimus 2007. aastal, kuid lükati tagasi, kuna riigi inflatsioon ületas lubatut napi 0,1 protsendiga.

Leedust saab 19. Euroopa Liidu liikmesriik, kus euro ametliku maksevahendina kehtima hakkab.

Eurotsooni senised liikmed on Austria, Belgia, Eesti, Hispaania, Holland, Iirimaa, Itaalia, Kreeka, Küpros, Luksemburg, Läti, Malta, Portugal, Prantsusmaa, Saksamaa, Slovakia, Slovenia, Soome.

Teised riigid, kes pole Euroopa Liidu liikmesriigid, kuid kel on liiduga ametlik kokkulepe valuuta kasutamiseks, on Monaco, San Marino, Vatican ja Andorra.

Riigid, kel nimetatud kokkulepet pole, ja kes euro mitteametlikult kasutavad, on Kosovo ja Montenegro. Seega on praegu euro käibel kokku 25 riigis, millest Euroopa Liitu kuulub 18.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles