Reisikindlustuse hindade vahel laiutavad suured käärid

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Erinevaid reisikindlustusi võrreldes selgub, et hinnavahe võib olla pea kahekordne, kusjuures kallima pakkumise kindlustuskaitse on odavamast hoopis väiksem.

Kui Ergo kindlustus pakub Egiptusesse nädalasele päikesepuhkusele minevale viieaastase lapsega perele reisikindlustust 44 euro eest, siis Seesam esitab 80 euro suuruse arve. Kusjuures Ergol on tervisehädade korral kindlustuskate 100 000 eurot, aga Seesamil 35 000.

Tõsi küll, Seesam pakub oma veebilehel Egiptusesse minejatele kogu maailma hõlmavat reisikindlustust, Ergol kuulub Egiptus samasse kindlustuspiirkonda Venemaa ja Euroopa riikidega.

«Igal firmal on omad tingimused ja hinnastamise poliitika – mida keegi riskantsemaks ehk hinda tõstvamaks peab. Reeglina tuleneb hinnavahe pigem pakutavate katete erinevusest – kas on siis terviseabi ulatus suurem või on kaetud ka riskid, mida teised seltsid enda katta ei taha võtta,» rääkis Ergo kommunikatsioonijuht Merilin Pärli.

Ergo tegi kahel juhul kolmest kõige odavama pakkumise, kusjuures alla 100 000-eurost kindlustuskatet veebis nad ei pakugi.

«Soovime oma klientidele pakkuda katet, mis tegelikult ka kulud kataks, kui midagi tõsist juhtuma peaks, sest elu näitab, et raviarved võivad välismaal väga suureks kujuneda,» põhjendas Pärli, miks pole võimalik väiksemat tervisekindlustust valida.

Ta lisas, et põhimõtteliselt on Ergo kontoritest võimalik osta ka alla 100 000-eurost kindlustuskatet, kuid seda nad ei soovita. «Hinnavahe 30 000 ja 100 000 kindlustuse vahel on väike, aga võimaliku kahju korral on suuremat summat omada kindlasti parem,» rõhutas Pärli.

Ka ei paku Ergo erinevalt teistest kindlustustest eraldi kindlustust Põhjamaadesse minejatele. «Meie statistika näitab, et Põhjamaades toimunud kahjud ei ole mujal Euroopas toimunutest odavamad, pigem võib olla isegi vastupidi, seetõttu ei ole põhjust seda eraldi tootena hinnastada,» selgitas Pärli.

Egiptusesse päiksepuhkusele minevale perele Ergoga võrreldes pea kaks korda kallima pakkumise teinud Seesami reisikindlustuse tootejuhi Jonatan Jõksi sõnul tulenevad hinnaerinevused peamiselt sellest, kui laia kaitsega lepingut erinevad kindlustusandjad pakuvad.

«Paljuski on erinevate seltside pakutavad tingimused sarnased, kuid väikesed erinevused võivad kahju korral suure vahe teha. Näiteks hüvitab Seesam arsti määratud meditsiiniliste abivahendite ostmise kulud, samuti ei ole paljude spordialadega tegelemiseks vaja osta lisakatet,» tõi ta näite.

Täpsustavale päringule nii suure hinnavahe kohta selgitas firma turundusspetsialist Liljan Männiste, et Seesamis «läheb Egiptus Euroopa piirkonna alla», kuigi kooligeograafia teadmistega kindlustusostja peab seda osaks Aafrikast.

IF Kindlustuse pressiesindaja Rain Porsi sõnul lähtutakse kindlustusmakseid koostades kahjustatistikast ja teatud riske võivad seltsid erinevalt hinnastada.

«Kallim kindlustus on Euroopast väljapoole reisides, samuti eakamatel inimestel (alates 70. eluaastast), kindlustusmakset tõstab ka see, kui minnakse tööle või sportima,» rääkis Porss.

Ka Ameerikasse reisides on kindlustus kallim, kuna seal on oluliselt kallimad meditsiiniteenused.

Erinevalt kahest teisest vaatluse all olnud kindlustusest vanematele kui 70-aastased IF veebilehe vahendusel kindlustust ei müügi, vaid eakad peavad enne reisi pöörduma kontorisse. «Üle 70-aastaste puhul on lepingu sõlmimise jaoks vaja täpsemat infot isiku tervise, reisi pikkuse ja sihtkoha ning eelnevate kahjude kohta,» põhjendas Porss seda erisust.

Kõige sagedamini tuleb kindlustustel reisikindlustuse sõlminud klientide puhul tegeleda raviarvete hüvitamisega. Tervisehädadest on Porsi sõnul kõige levinumad kõhuhädad ning hingamisteede haigused. Sagenenud on ka vanemate inimeste südamehädad. «Aasia riikides tuleb aga näiteks arvestada, et seal on kõiksugu nahavigastused kordades kallima ravikuluga kui meil siin Eestis,» rääkis Porss. Ka väike kriimustus või haav võib tähendada seal päevi kestvaid pidevaid haiglaskäike ja sidumisi.

Reisitõrke põhjused on tänapäeval väga erinevad. «Enamasti ei tulene reisitõrge mitte inimese haigestumisest tulenevast sunnitud reisi katkestamisest, vaid üha sagedamini on põhjuseks lennufirmade lennuplaanimuutused,» rääkis Pärli.

Seetõttu on reisitõrkekindlustus tema sõnul oluline juhul, kui reisitakse ümberistumisega või kasutatakse mitut transpordiliiki.

Porsi sõnul tuleb inimestel samas teadvustada, millised reisitõrke juhtumid on kindlustusega kaitstud ning millised mitte, sest kindlustuskaitsed selle koha pealt on oluliselt kitsamad. «Kui kindlustusselts kataks kõik reisitõrke juhtumid, siis tuleks arvestada ka suurte väljamaksetega ning see omakorda teeks kindlustuse liialt kalliks,» arvas Porss. Seetõttu saab üldlevinud riske, nagu haigestumine enne reisi, ilmastik ja tehniline rike, lisaraha eest kindlustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles