Eksperiment: kui palju õnnestub nädalaga elektrit kokku hoida

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõudepesumasinas jäid eksperimendi ajal osad nõud mustaks.
Nõudepesumasinas jäid eksperimendi ajal osad nõud mustaks. Foto: SCANPIX

Energiasäästunädala raames oma energiatarbimise harjumusi analüüsinud ja energiat säästnud noor pere suutis nädalaga vähendada oma energiatarbimist 7,2 protsenti.

Eksperimendi jooksul mõõtis pere pistikupesaarvesti abil ka oma koduste seadmete energiakulu, teatas Eesti Energia.

«Jälgisime näiteks seda, et valgustid oleksid välja lülitatud, kui meid toas pole, pesime pesu 30-kraadises vees ja tõmbasime laadijad seinast välja, kui meil neid enam vaja polnud,» tõi pereisa Erik näiteid lihtsatest säästunippidest, mida pere järgi proovis. Toidu valmistamisel kasutati järelvalmimist, et soojust mitte raisku lasta ja nõudepesumasinas võeti käiku Eco-programm.

Kui pesu sai 30-kraadises vees kenasti puhtaks, siis nõudepesumasinas jäid mõned nõud külmema veega pestes mustaks.

Eelnevatel nädalatel keskmiselt 49 kWh elektrit tarbival perel õnnestus lihtsaid nippe kasutades  vähendada oma elektritarbimist 45 kWh-ni.

Kui pere seesuguseid energiasäästunippe ka edaspidi kasutab, võib see Eesti Energia kinnitusel ainuüksi see tuua kaasa igakuiselt ligikaudu 16 kWh väiksema tarbimise, mis tähendab seega ka pere elektriarvete vähenemist aastas rohkem kui kümne euro võrra.

Eesti Energia kodulehel asuva Energiaprofiili täitjate andmetest selgub, et üldiselt moodustavad elektrikulud Eesti majapidamistes keskmiselt viiendiku kõigist energiakuludest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles