Kui palju maksab McDonald'si restorani avamine?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
McDonald'si restorani köögis valmivad juustuburgerid.
McDonald'si restorani köögis valmivad juustuburgerid. Foto: Liis Treimann

McDonald’si frantsiisi pidamine võib olla tulus äriplaan, kuid vajab küllaltki suurt rahalist ettevalmistust.

Et avada üht McDonald’si restorani, vajaks selle frantsiisi pidama hakkav ettevõte Business Insideri arvutuse kohaselt likviidseid varasid summas 750 000 dollarit (ligi 600 000 eurot).

Stardikapital, milles sisalduks nii ehitus- kui ka tehnika soetamise kulud, jääks vahemikku 955 708 kuni 2,3 miljonit dollarit, toetub Business Insider McDonald’si enda andmetele.

Kogu summa sõltub mõistagi sellest, kus täpsemalt restoran avatakse, kui suur see tuleb ning sellest, kui palju köögitehnika soetamiseks kulutatakse. Raha kulub omajagu ka toidukoha McDonald’si logodega varustamisele, sisekujundusele ja haljastusele.

Frantsiisipidaja peab olema suuteline maksma stardikapitali 40 protsendi ulatuses oma vahenditest. Ülejäänu võib kokku ajada erinevaid finantseerimisskeeme kasutades (näiteks raha laenates).

Lisaks loetletud kuludele küsib McDonald’s ka ühekordset frantsiisitasu, milleks on 45 000 dollarit (u 36 000 eurot), millele hakkab edaspidi lisanduma 4-protsendiline teenustasu, mida arvestatakse igakuiselt läbimüügilt.

Palju odavam oleks aga frantsiisileping näiteks Subwayga, mis maksaks 116 000 kuni 262 850 dollarit (92 550 kuni 210 000 eurot). Subway frantsiisi pidajal peaks olema ette näidata likviidseid varasid 30 000 dollarit (24 000 eurot).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles