Ohtlik kodukeemia võib Euroopa lettidelt kaduda

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike laps kodukeemiaga.
Väike laps kodukeemiaga. Foto: Mihkel Maripuu

Taani keskkonnaminister kihutab oma kolleege teistest riikidest Euroopa Komisjoni vastu astuma, et kiirendada kahjulike kemikaalide järkjärgulist kaotamist Euroopa turult.

Taani keskkonnaministri Kirsten Brosbøli avaldusega on liitunud seitse teist Euroopa ministrit, kes samuti survestavad Euroopa Komisjoni panustama senisest rohkem tarbija kaitsesse kahjulike kemikaalide eest, kirjutab Taani The Local.

Brosbøl ning tema kolleegid Austriast, Belgiast, Prantsusmaalt, Hollandist, Saksamaalt ja Rootsist kutsuvad värskeid Euroopa Liidu komisjoni liikmeid oma riikide jaekaubandusest kahjulikke kemikaale eemaldama.

«Taani hoiab jätkuvalt esikohta munandivähi esinemissageduses Euroopas ning paljudel paaridel on üha raskem rasestuda. Samal ajal toimuvad muutused mujalgi – lapsed jõuavad üha varasemas eas puberteediikka. Me usume, et kõik see toimub paljude kahjulike kemikaalide tõttu, mis on meil igapäevases kasutamises,» ütles Brosbøl pressiteates.

«Minu eesmärk on tagada taanlaste ja üldisemalt eurooplaste turvaline elukeskkond – et me saaksime elada oma igapäevaelu kahjulike kemikaalide pärast muretsemata. Seetõttu olen koondanud samal arvamusel teised Euroopa Liidu liikmesriikide keskkonnaministrid ning kirjutanud uuele Euroopa Komisjonile avalduse, milles kutsume üles teemaga kiiremini tegelema,» lisas ta.

Ministrid kutsuvad Euroopa Liitu üles viiel täpsemal teemal: sooviga vähendada tarbijate kokku puutumist endokriinseid-häireid (sisenõrenäärmeid ja nende talitust kahjustavad häired – toim) põhjustavate kemikaalidega, kehtestada karmimad meetmed nanomaterjalidega käitlejatele, tugevdada regulatsioone, mis kehtivad väljastpoolt Euroopa Liitu imporditavatele kaupadele, kiirendada järkjärgulist kahjulike kemikaalide turult eemaldamist, mille puhul on teada, et need põhjustavad terviseriske ning viimaks sundida keemiatööstusi oma toodete ohtlikkusest ka tarbijaid teavitama.

«Keemiatööstus on vastutav ja peab seetõttu tagama oma toodete ohutuse. Paraku puuduvad neil adekvaatsed teadmised sellest, kui ohtlikud nende poolt kasutatavad kemikaalid tegelikult on. Seetõttu jõuavad ohtlikud kemikaalid mööndustega tarbijani. See peab muutuma,» rõhutas Brosbøl.

Eestis pole keskkonnaministeeriumis antud teemal veel aktiivset arutelu olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles