Teadmatus teeb kodukeemia väga ohtlikuks

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Terviseameti teatel ei ole endokriinseid häireid (sisenõrenäärmete funktsioone häirivaid - toim.) põhjustavatele ainetele väga selgeid piiranguid välja töötatud ning rõhutab, et iga tarbija ülesanne on kodukeemia pakendiinfoga enne selle kasutamist tutvuda.

Ühtlustatud klassifikatsiooniga kantserogeensetele, mutageensetele, reproduktiivtoksilistele ainetele juba kehtib Euroopa Liidus piirang, mille kohaselt ei ole selliseid aineid teatud kogustest alates lubatud tarbijatoodetes kasutada, edastas terviseameti avalike suhetejuht Iiris Saluri ameti kemikaaliosakonna nimel.

Väga ohtlikke aineid (SVHC) käsitlevas tegevuskavas  «SVHCde identifitseerimise ja REACH-määrusest tulenevate riskijuhtimismeetmete rakendamise tegevuskava tänasest kuni 2020. aastani» püstitatakse Euroopa Liidu tasandil eesmärk lisada kõik hetkel teadaolevad SVHCd aastaks 2020 autoriseerimisele kuuluvate kandidaatainete loetellu.

Tegevuskava keskendub potentsiaalsete SVHCde kindlaks tegemisele, millel on: ülitundlikkust põhjustavad; kantserogeensed, mutageensed, reproduktiivtoksilised; (väga) püsivad, (väga) bioakumuleeruvad ja toksilised; endokriinseid häireid põhjustavad omadused.

Endokriinseid häireid põhjustavatele ainetele ei ole klassifitseerimise kriteeriumeid välja töötatud ja sarnast piirangut ei eksisteeri, kuid Euroopa Liidus on välja töötatud kriteeriumid selliste omadustega ainete tuvastamiseks. Hetkel ei pea kemikaalide pakenditele lisama viidet selle kohta, et toode sisaldab endokriinseid häireid põhjustavaid aineid.

Teada on, et nanosuuruses ainete suurimaks ohuks on võime läbida hõlpsamini organismi loomulikke barjääre ning, jõudes rakkudesse, võivad seal avaldada negatiivset toimet organismi tervisele.

Juhised on lugemiseks

Hetkel on vaid kosmeetikatoodetele kohustuslik märkida, et toode sisaldab nanosuuruses aineid. Teistel tarbijatoodete pakenditel sellist teavet ei leia, mis teebki tarbijale väga oluliseks kemikaalide pakenditel olevate juhiste järgimise, et ei tekiks olukorda, kus tarbija ennast tahtmatult ohtu seab.

Oluline on tarbijat harida, et nad kõiki tooteid kasutaksid sihtotstarbeliselt ja ilma liialdusteta ning vastavalt märgistusel toodud juhistele.

Järgmise aasta suvest tuleb tarbijatel hakata kohanema uue märgistusega kemikaalide pakenditel. Märgistus ei ole lihtsalt ilus pilt toote etiketil, vaid sõnum toote kohta, info tarbijale, muidugi juhul, kui tarbija seda infot loeb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles