Miks on oluline valke süüa?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rannamõisa toitumisnõustaja Henri Ruul selgitab, et üheksat inimese organismi jaoks oluliste valkude koostises olevat aminohapet ei suuda meie keha ise ei toota ja seetõttu tuleb need saada toiduga.

Mäletan tänaseni, kuidas mulle koolis õpetati, et valgud on aminohapetest koosnevad biopolümeerid. Sel hetkel ei saanud ma sellest väga hästi aru. Samas õpetati ka seda, et valk on üks olulisemaid toitaineid ja meie keha tähtsaim ehitusmaterjal. Mida see tegelikult tähendab?

Valgud on põhiolemuselt ahelik, mis koosneb omavahel ühendatud aminohapetest. Kujuta ette Justin Bieberi kontserdi järjekorda – kõik noored fännid on ees ning vanemad, tagasihoidlikumad, tagapool. Kui me muudame järjekorra ära ja paneme noored taha ja vanemad ette, siis tõenäoliselt laulaks kontserdil hoopis Anne Veski. Täpselt sama on aminohapetega – kui muuta ära aminohapete järjekord, mis on paika pandud DNA poolt, siis saame kaks täiesti erinevat valku.

Erinevatel valkudel on inimese organismis erinevad ülesanded. Nii on valkudest moodustatud meie luud, juuksed ja nahk. Veelgi enam, teatud valgud töötavad meie rakkudes kui ensüümid, mis viivad läbi ning kiirendavad keemilisi reaktsioone. Seega võib öelda, et valkudel on meie kehas ülioluline ja asendamatu roll, olles aluseks rakkude ja seeläbi kogu keha funktsioneerimiseks.

Inimese geneetilises koodis (DNAs) on esindatud 20 erinevat aminohapet. Nendest osa toodab meie keha. Üheksat aminohapet meie keha ei tooda ja need tuleb saada toiduga. Seepärast kutsutakse neid asendamatuteks aminohapeteks. Kuna valgud on meie organismi ehitusmaterjal ning nad hoiavad töös meie ainevahetust, siis vajalike valkude omastamine toidust on elulise tähtsusega.

Kombineeri erinevaid valke

Toidud koosnevad erinevatest toitaineitest – rasvad, valgud, süsivesikuid, vitamiinid ja mineraalid. Ainuüksi valkude põhjal saab toidulaua jaotada kaheks. Ühel pool on toidud, mis sisaldavad kõiki asendamatuid aminohappeid – linnu-, sea- ja veiseliha, kala, muna, piim ning taimsetest toiduainetest soja, kinoa ja chia. Teisel pool lauda on aga toidud, kus vähemalt üks asendamatu aminohape puudub. Sinna hulka kuuluvad tera-, aed- ja kaunviljad, samuti pähklid ja seemned.

Tasakaalustatud toidulaua moodustamiseks tuleks lisaks muudele toitainetele kombineerida omavahel erinevaid täisväärtuslike valke, mis hoiavad keha tugeva ja tervena. Kui armastad süüa liha, soovitan lisaks kana- ja loomalihale proovida kalkunit ja parti, mis mitmekesistavad toidulauda ning mis kõige tähtsam – pakuvad täisväärtuslikke valke. Taimetoitlastele soovitaksin kinoale vahelduseks süüa koos pruuni riisi ja ube.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles