Peamine «ajaröövel», mis töötajaid kurnab

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töökohas on mitmeid «ajaröövleid», mis inimesi liigselt kurnavad.
Töökohas on mitmeid «ajaröövleid», mis inimesi liigselt kurnavad. Foto: SCANPIX

Soome ajajuhtimise eksperdi Marja Piri sõnul on töökohas mitmeid «ajaröövleid», mis inimesi liigselt kurnavad. Kõige levinum neist on pidevad katkestused.

Kui korraga on ees palju kiireloomulisi asju ja olukord muutub närvesöövaks, kipub enesevalitsus käest kaduma, kirjutab Yle. Marja Piri soovitab sellises olukorras hetkeks aeg maha võtta ja pöörata tähelepanu oma hingamisele.

«Kui töölt lahkudes on kogu jaks otsas, tuleb leida oma moodus, kuidas tööasjadega paremini hakkama saada,» ütles ta.

Piri sõnul on isikliku ajajuhtimise oskuse arendamiseks tähtis teada, millised ajaröövlid seda mõjutavad. «Levinumaks on korduvad katkestused. Pidevalt uutele asjadele ümber orienteerudes ei suuda aju sammu pidada, sest töötleb infot aeglasemalt,» selgitas ta. Pidevad katkestused ja segamised tööl tuleb Piri kinnitusel viia miinimumini.

Organisatsioonid peaksid töö korraldama nii, et töötajad ei satuks stressirikastesse mustritesse. Hea juht näeb pingelisi olukordi selgelt ning julgustab ette mõtlema, olles ise eeskujuks. Piri sõnul julgustab see töötajate enesejuhtimist.

«Soovitan kahe nädala jooksul jälgida, kuhu tööl veedetud aeg tegelikult kulub, kas see on suunatud ikka õigetele asjadele. Tihti annab see teadmise, et töö ajal on liiga palju segavaid faktoreid ja osa tööülesandeid saaks ära jagada,» sõnas Piri.

Enamasti suudavad inimesed korraga keskenduda poolteist tundi. Seetõttu on naise sõnul lõuna- ja kohvipausid hädavajalikud. «Tööefektiivsuse parandamiseks on soovitav teha pause ja jalutada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles