Lugeja küsib: kas pekk tuleks juba välja riputada?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tihane nokib pekki.
Tihane nokib pekki. Foto: Ain Protsin

«Tihased juba käivad akna taga kopsimas, aga samas ilmad ei ole veel ju eriti külmad, paar miinuskraadi kõigest. Kas peaks hakkama juba lindudele seemneid, saia või pekki panema akna taha? Või on ikka veel liiga vara selle jaoks? Või kui sageli üldse peaks panema? Ei saa ju vaeseid linnukesi nälga ka jätta,» uuris toimetuse poole pöördunud lugeja.

Vastab Eesti oritoloogiaühingu liige Riho Kinks.

Mingit karmi reeglit selle jaoks ei ole, käib rohkem tunde järgi. Toitmisega võiks alustada siis, kui on tulnud püsivad miinuskraadid või lumikate. Kindlasti on vara alustada oktoobris, kui on lindude rände aeg.

Detsembris võib aga toita juba sõltumata ilmast, sest siis on lindudel vähe valget päevaaega, et pika öö üleelamiseks energiat koguda. Praeguseks on külma olnud juba mõnda aega ja paras aeg toitmisega alustada. Eriti tänase ilmaga, kus maapind ja puud on hoopis jääga kattunud ja lindudel looduslikku toitu raske kätte saada.

Samuti ei ole kindlat kogust, mida iga päev peaks andma. Inimese antav on lindudele siiski lisatoit ja neil peab säilima oskus ka ise oma loomulikku toitu hankida. Seepärast ei maksa toiduga üle pingutada ja olulisem on toitmise regulaarsus. Näiteks võib igal hommikul panna toidumajja peotäie päevalilleseemneid või muud. Midagi hullu ei ole ka sellest, kui inimene lindudele üldse toitu ei anna. Ei ole karta, et mõni linnuliik sellepärast välja sureb. Lindude talvise toitmise ja toidumajakülaliste kohta saab lähemalt lugeda Eesti ornitoloogiaühingu kodulehelt www.eoy.ee juhendite ja abimaterjalide alt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles