E-sigaret võib arvuti pahavaraga nakatada

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USB-pesasse ühendatud odavad tundmatutelt tootjatelt soetatud e-sigaretid võivad arvuti pahavaraga nakatada.

Paljusid e-sigarette saab laadida arvuti USB-pesas, kuid ebausaldusväärsetelt tootjatelt ostetud odavad e-sigaretid võivad arvutile potentsiaalset ohtu kujutada, kirjutab ajaleht Guardian.

Sotsiaalmeediarakenduses Reddit väidetakse, et vähemalt üks e-sigaret on arvutit nakatanud. Nimelt sai ühe ettevõtte juht just nii arvutisse pahavara. Kui IT-eksperdid olid kõik levinumad põhjused välistanud, hakati kaaluma teisi võimalusi. Selgus, et Hiinas valmistatud e-sigareti laadijale oli pahavara n-ö sisse kirjutatud. Kui e-sigaret arvuti USB-porti sai ühendatud, võttis pahavara koduserveriga ühendust ja nakatas arvuti.

Trend Micro turvakonsultant Rik Ferguson ütles, et see lugu on täiesti usutav. Mitme aasta jooksul on ringlusest leitud nakatunud pildiraame, MP3-mängijaid ja muud taolist. Näiteks 2008. aastal leiti pahavara Samsungi pildiraamilt.

Ferguson soovitab kasutada uuendatud antiviirustarkvara ja vaid usaldusväärseid seadmeid.

Suurbritannia e-sigarettide müüja Vape Emporiumi esindaja Dave Goss ütles, et tuntud tootjate, näiteks Aspire, KangerTech ja Innokin, e-sigaretid on turvalised. «Kõik elektroonilised seadmed, mida saab USB-pesa kaudu laadida, võivad pahavara sisaldada, ja peaaegu kõik need seadmed tulevad Hiinast,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles