Viis märki, et pead sotsiaalmeediast puhkama

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalmeedia tekitab sõltuvust.
Sotsiaalmeedia tekitab sõltuvust. Foto: SCANPIX

Twitteris postitatakse iga päev 500 miljonit säutsu ning Facebooki kasutab regulaarselt 1,28 miljardit inimest. Kuidas aru saada, kas sotsiaalmeedia on saanud sõltuvuseks, mille tõttu paljud olulised asjad unarusse jäävad?

Tehnoloogiaekspert dr Alex Soojung-Kim Pang selgitab levinumaid märke, mis viitavad vajadusele sotsiaalmeedia mõneks ajaks kõrvale jätta, kirjutab Health.com.

Sa valmistad erilisi roogi ainult selleks, et nende pilte Instagrammi panna

Kui sa kulutad palju aega eriliste roogade valmistamiseks vaid sel põhjusel, et nendest pilte sotsiaalmeediasse postitada, võiksid väikse pausi teha. «Kui sa teed plaane, kuhu minna ja mida teha, paljuski selle mõttega, kuidas see sotsiaalmeedias välja paistab, siis sa ei saa olla sina ise,» ütles Pang.

Sa ei saa riisuda lehti ega värvida oma küüsi ilma sellest säutsumata

Ilmselt on meil kõigil sotsiaalmeedias mõni sõber, kes jagab oma elust pisemaidki detaile. Ka sina võid enesele aru andmata olla see sõber. «Kui sa tunned pidevalt vajadust postitada säutse selle kohta, kuidas sa midagi teed ja mida selle juures mõtled, siis on see märk, et sotsiaalmeedia kontrollib su elu,» rääkis Panga. «Ööpäevas on vaid 24 tundi ja mida rohkem me veedame aega sotsiaalmeedias postitades, seda vähem jääb meile aega enese avastamiseks ja erinevate tegevuste nautimiseks.»

Sa tead liiga palju oma sotsiaalmeedia sõpradest

«See on tõsiseks hoiatusmärgiks, kui sa pead pidevalt teadma, mida su sotsiaalmeedia «sõbrad» postitavad. Kui sa tead, et mees, kellega sa oled ainult üks kord peol kohtunud, ostis endale just maja ning sa oled juba uurinud isegi tema naise Facebooki profiili, tasuks tõsiselt mõelda, kui palju aega sa sotsiaalmeedias tegelikult veedad,» rääkis Pang. «Ehkki tänu sotsiaalmeediale saab oma sõprade eluga kursis olla, võib liiga suur pühendumus vähendada võimet mõtestada meie endi elus olevaid väärtusi,» lisas ta.

Sa tunned, et ei pea oma edukate ja õnnelike sõpradega sammu

Sotsiaalmeedia uudistevoos silma hakkavad postitused sõprade edutamiste, kihluste ja päikesereiside kohta võivad suurendada kadeduse ja mittetäisväärtuslikkuse tunnet. Sageli ei tunnistata seda endale. Samuti võivad noored naised tunda, et nende keha ei ole täiuslik. Sotsiaalmeedias liiga palju aega veetes võib ka tekkida ärevustunne ning see võib isegi purunenud (sõprus)suheteni viia.

Sa tunned ärevust, kui pead mõnda aega telefonita olema

Kas sa surfad Facebookis valgusfoori taga seistes või sõpradega laua taga jutustades? Kas sul on tungiv vajadus olla sotsiaalmeedias enne uinumist ja hommikul ärgates? «Mõtle sellele, kui paljusid vestlusi või üritusi pole sa täiel rinnal nautida saanud, kuna oled samal ajal Facebookis või väldid seetõttu üldse reaalses elus kohtumisi. Mida rohkem aega veedad postitustele «meeldib» vajutades, seda vähem meeldivamaks lõppude lõpuks su enda elu kujuneb,» nentis Pang.

Kuidas sotsiaalmeedia kasutamist piirata?

Pane paika kindel aeg, millal sa sotsiaalmeediat kasutad. «Nii nagu sa käid kindlatel aegadel trennis, tööl ja söömas, võiks ka sotsiaalmeedias teatud kellaaegadel olla,» märkis Pang, kes soovitas ka sotsiaalmeedias mitte kõiki mõtteid ja pilte jagada, vaid pigem postitada vähem ja sisukamalt.

Veelgi parem oleks aeg-ajalt sotsiaalmeediast pause teha. «Proovige nädal aega ilma olla. Kui see tundub võimatu, siis lihtsalt kustutage selleks ajaks Twitter, Instagram ja Facebook oma telefonist,» soovitas Pang. «Kas teie elu muutub selle tõttu paremaks või halvemaks? Võib juhtuda, et tunnete hoopis suurt rahulolu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles