Kuulsate Mozarti kommide pakend eksitab

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mozarti kommid.
Mozarti kommid. Foto: Wikipedia.org

Austria populaarsetel Mozarti šokolaadikommidel on kuulsat heliloojat kujutatud elegantse ja nägusana, ehkki tegelikkuses ei olnud ta sugugi selline, selgub Wolfgang Amadeus Mozarti biograafiast, mille autoriks on Müncheni kirjanik Eva Gesine Baur.

Illustraator Daniela Gattinger kasutas heliloojaga lähedalt kokkupuutunud inimeste ajaloolisi ülestähendusi ning mõnda autentset portreed, et rekonstrueerida pilt Mozartist. Eesmärk oli näidata, milline nägi helilooja välja aastal 1791, kui ta oli 35-aastane.

Gattingeri pildil, mida kirjanik Baur oma raamatus kasutas, on Mozart rõugearmilise näoga, salkus tuhkjasblondide juuste ja töntsaka ninaga. Ta üks silm vaatas ka kõõrdi.

Baur kirjutab biograafias «Mozart - Genius oder Eros», et helilooja oli kõigest umbes 156 sentimeetri pikkune ning tegelikus elus ei olnud ta üldse atraktiivne.

Mozart sündis 1756. aastal Salzburgis ja suri 1791. aastal Viinis.

Vaata pilti siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles