Kuus tervislikku toitu, mida ei tasu liiga palju süüa

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ka tervislikku toitu võib olla liiga palju ja mõnega neist kiputakse liialdama.

Womenshealthmag.com toob välja kuus tervislikku toitu, mida tihti liiga palju süüakse.

Avokaado

Avokaadod on kasulikud nii südamele, juustele, nahale kui ka seedimisele. Ent üks avokaado sisaldab 322 kilokalorit ja 29 grammi rasva. Ühe toidukorra jooksul piisab avokaado tervislike omaduste nautimiseks ühest kolmandikust viljast.

Kookospähkel

Kookoshelbeid saab lisada müslile ja kookosõli on väga tervislik alternatiiv teistele toiduõlidele. Kookospähkel sisaldab palju kasulikke toitaineid, kuid ka sellega ei tasu liialdada. Olgu tegemist kookoshelveste või –õliga, kaks teelusikatäit on piisav kogus.

Chia seemned

Chia seemned sisaldavad ohtralt kasulikke oomega-3-rasvhappeid, kiudaineid, antioksüdante ja valku. Vaid üks supilusikatäis jogurtisse, smuutisse või salatisse lisatuna on täiesti piisav. Liiga suures koguses chia seemneid võib aga osutuda seedimisele liiga raskeks.

Banaan

Banaanid sisaldavad ohtralt toitaineid, kuid kui süüa neid liiga tihti, on see seedetrakti jaoks natuke liiga suur koormus. Mõistlik oleks süüa banaani paar korda nädalas ning eelistada teistel päevadel erinevaid puuvilju.

Kinoa

See seeme on tulvil kiudaineid ja valku ning seejuures ei anna ta väga palju kaloreid. Probleem seisneb aga selles, et pidades kinoad ülitervislikuks toiduks, kipuvad inimesed seda ka ülisuurtes kogustes sööma. Pigem peaks aga talle lähenema sarnaselt teraviljade ja kartuliga.

Smuuti

Sõltuvalt sellest, mida su hommikusmuuti sisaldab, võib ta anda üsna palju kaloreid, kuid erinevalt tahkest toidust ei tunne sa seejuures, et oled tegelikult sama palju söönud. Kui valmistad smuuti ise, saad selle sisaldust ja kaloririkkust palju paremini kontrollida kui valmisjooki ostes. Siin üks soovitus: klaasitäis piima või muud piimajooki, üks puuvili, üks rasva andev komponent (näiteks avokaado) ning üks lisand, nagu piparmünt, kaneel või vanilliekstrakt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles