Tarbijakaitse leidis müügilt ohtlikke tooteid

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohtlikuks osutunud superliim Cyjanopan ME Chemistik System.
Ohtlikuks osutunud superliim Cyjanopan ME Chemistik System. Foto: tarbijakaitseamet.ee

Tarbijakaitseamet kontrollis septembris ja oktoobris kauplustes nii mänguasju kui ka keemiatooteid, kokku avastas amet müügilt kaks ohtlikku toodet.

Testitud mänguasjadest osutus ohtlikuks nukk Fashion Grazy Girl N0 B92, mis sisaldas ftalaate 250 korda üle lubatud piirväärtuse. Nukku müüs Tartu ettevõte OÜ Remalet.

Foto: tarbijakaitseamet.ee

Ftalaate kasutatakse peamiselt plasttoodete elastsuse ja plastilisuse tagamiseks. Oma olemuselt on ftalaadid inimorganismile pikaajalise mürgise toimega, põhjustades näiteks sigivushäireid. Nende sisaldus mänguasjades ja lastetoodetes ei tohi ületada 0,1 protsenti plastseks tehtud materjali massist.

Testitud keemiatoodetest osutus ohtlikuks superliim Cyjanopan ME Chemistik System, mis sisaldas 70 protsenti kloroformi. Liimi müüs Tartu ettevõte Martko Kalastus OÜ.

Foto: tarbijakaitseamet.ee

Peamiselt lahustina kasutatav kloroform on kantserogeenne aine, mis võib sissehingamisel, allaneelamisel või läbi naha imendumisel põhjustada nahaärritusi, pahaloomuliste kasvajate teket ja organite, näiteks maksa või neerude, kahjustusi. Kloroformi ei tohi turule viia, tarnida üldsusele ega kasutada aine või koostisosana segudes, kui selle sisaldus on võrdne 0,1 massiprotsendiga või ületab seda.

Need kaks ohtlikku toodet on ameti menetluste tulemusel praeguseks müügilt kõrvaldatud.

Seaduse kohaselt on ettevõttel toote levitajana kohustus teavitada ohtlikest toodetest turujärelevalveasutust ja kõrvaldada toode viivitamatult müügilt, kui järelevalveasutus on edastanud kauplejale teabe mõne ohtliku toote kohta.

Samuti peab kaupleja kui toote levitaja kontrollima enne toote turul kättesaadavaks tegemist, kas sellel on nõutud vastavusmärk või -märgid ning kas tootega on kaasas seadusega nõutud dokumendid ning juhised ja ohutusteave. Samuti peab kaupleja tarbijaid ohtlikust tootest teavitama ja kutsuma üles sellist toodet tagastama.

Tarbijatel palub amet pöörata mänguasju ostes tähelepanu sellele, kas tootel on kohustuslik CE- ehk tooteohutuse märgis, ning keemiatoodete puhul sellele, kas eestikeelne teave tootel on üheselt arusaadav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles