Miks on hambaarstidel retseptiõigus piiratud?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaarst.
Hambaarst. Foto: SCANPIX

Ehkki hambaarstiks õpitakse arstiteaduse tudengitega koos arstiteaduskonnas, ei saa tulevased stomatoloogid ülikooli lõppedes kaasa samas ulatuses õiguseid ravimite väljastamiseks kui arstiteaduse lõpetanud. Miks see nii on?

Seaduse kohaselt on hambaarstil õigus, märkides retseptile oma ametinimetuse, retseptiga välja kirjutada üksnes teatud ravimeid ja aineid, kirjutab Meditsiiniuudised.

Sotsiaalministeeriumi esindaja Heli Paluste sõnul on stomatoloogidel retseptiõigus piiratud põhjusel, et neid ravimigruppe kasutab hambaarst oma töös, sest tema ei ravi patsiendi vererõhku. Täiendavaid ettepanekuid loetelu laiendada ei ole hambaarstid naise kinnitusel seni veel esitanud.

Neurokirurg Andres Ellamaa sõnul on aga jutt sellest, et stomatoloog ei või kirjutada hüpertooniaravimit, kuna ta ei ravi hüpertooniat, kummaline. «Arukas stomatoloog ei ravi seda ega ka kirjuta neid ravimeid, aga temalt kui arstilt see õigus ära võtta on arusaamatu,» ütleb ta. «Et ka valuvaigisteid ja rahusteid ei või stomatoloog kirjutada, on aga hoopis naeruväärne,» lisab neurokirurg. Stomatoloog on arst arstide seas, leiab ta, ja vastutab oma väljakirjutatud ravimite eest.

Eesti Hambaarstide Liidu (EHL) juht Marek Vink selgitab, et arstide ja hambaarstide farmakoloogia õpe ei ole arstiteaduskonnas päris võrdses mahus: üks semester versus kaks semestrit, ehkki ainepunkte on ainult kolmandiku võrra vähem.

Vink ütleb, et EHLi volikogul on plaanis arutada mõneti absurdset olukorda, kus hambaarst, määrates proteesistomatiidi raviks mikonasooli (Daktarini geeli), saab arvutist teate, et seda toimeainet ei tohi ta välja kirjutada. «Aga hambaarstid sooviksid välja kirjutada ka rahusteid raske hambaarstikartuse leevendamiseks ja kortikosteroide põsekoopa limaskesta protseduuride järel,» ütleb Vink.

Ta lisab, et kõiki ravimeid, sh narkootilisi ja psühho­troopseid ravimeid, võib hambaarst kasutada hambaravikabinetis tervishoiuteenuse osutamise käigus, tellides ravimid tellimislehe alusel apteegist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles