Aina enam on vähkkasvaja põhjuseks rasvumine

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasvumine on põletikuline haigus.
Rasvumine on põletikuline haigus. Foto: Caro / Scanpix

Ligi pool miljonit vähijuhtumit aastas saab panna rasvumise süüks, mis on Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) hinnangul eriti teravaks probleemiks Põhja-Ameerikas.

Ajakirjas The Lancet Oncology märkis WHO vähiuuringute agentuur (IARC), et suurimaks vähiriskiks on kujunemas kõrge kehamassiindeks, mis on juba täna 3,6 protsendi või 481 000 vähijuhtumi põhjuseks (aasta 2012 statistika põhjal – toim), kirjutab Fox News.

«Majandusliku arengu jätkudes on oodata ka ülekaalulisusest tulenevate vähijuhtumite sagenemist,» ütles IARCi president Christopher Wild.

Ta lisas, et leitu põhjal saab kinnitada, kui oluline on jätkuvalt tervislike eluviiside juurutamine, mis vähendaks paljude vähijuhtumite kaugele arenemist või ka tekkimist. Samuti tuleks tema sõnul probleemiga tegeleda ka arengumaades, et need ei jõuaks oma probleemiga ühel hetkel sama kaugele, nagu on jõudnud arenenud lääne tsivilisatsioon.

IARCi hinnangul on täna Põhja-Ameerikas kõige suurem rasvumisega seotud vähijuhtumite probleem. Statistika järgi elab USAs ja Kanadas 111 000 ülekaalulist, kes võivad oma kasvaja olemasolus süüdistada oma suurt kehakaalu.

Euroopas on probleem väiksem (kuigi Euroopa populatsioon on Põhja-Ameerika miljonite elanike võrra suurem – toim), kus rasvumisest tulenevat vähki esines 65 000 juhul (samuti 2012. aasta statistika põhjal).

Aasias on probleem seevastu pea olematu, kuna rasvumisega seotud vähijuhtumid on seal haruldased. Kuid kuna sealne populatsioon on eriti kõrge, ulatub taoliste kasvajate esinemine üldarvus ikkagi kümnete tuhandeteni.

Kõrge kehamassiindeks suurendab riski söögitoru-, jämesoole-, pärasoole-, neeru-, kõhunäärme-, sapipõie-, rinna-, munasarja- ja emakakaelavähi tekkeks. Kehamassiindeks kõrgem kui 30 protsenti tähendab juba rasvumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles