Vilunud sulid paigaldavad pangaautomaatidele skimmerid sekunditega

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangaautomaat.
Pangaautomaat. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Vilunud sulid paigaldavad sularahaautomaatidele kopeerimisseadmed sekunditega. Enamasti on juhtumid avastatud pealinnas, kuid sageli on neid esinenud ka väiksemates kohtades.

Kui sagedasti me silmitseme pangaautomaati, kui raha välja võtame? Lükkame kaardi pilusse, võtame sularaha vastu ja tõttame edasi oma asju ajama. Kurjategijad on aga välja mõelnud pangaandmete kopeerimisseadme ehk skimmeri, mis talletab magnetribal oleva info, kirjutab väljaanne Kuulutaja.

Väike kaamera salvestab samal ajal ka kliendi PIN-koodi. Kõik salvestatu pannakse kokku uuele kaarditoorikule, mis valmistatakse tavaliselt kusagil välismaal. Raha võetakse arvelt välja minutite jooksul.

Kopeerimisseadmeid on kõige rohkem avastatud Tallinnas. Näiteks hiljaaegu mõisteti süüdi Leedu kodanik, kes paigaldas käesoleva aasta mai lõpus Tallinnas ühe kaubanduskeskuse juures asuvale pangaautomaadile kopeerimisseadme. Lugu ise hakkas hargnema tänu tähelepanelikule inimesele, kes märkas rahaautomaadi külge paigaldatud seadeldist ning teavitas sellest politseid.

Põhja prefektuuri raskete kuritegude talituse juhi Roger Kummi sõnul reageerib politsei sellistel puhkudel väga kiiresti. «Eesmärgiks ei ole ainult seadeldise kättesaamine, vaid ka läheduses passivate kurikaelte tabamine. Neil ei võta kahest osast koosneva seadme automaadile paigaldamine rohkem aega kui tavaline tehing sularaha väljavõtmisel pangaterminalist,» rääkis Kumm.

Pank edastas politseinikele arvatava kurjategija foto, mispeale alustati mehe otsimist. Mõne aja pärast märkasidki erariides politseinikud läheduses olevas kohvikus kahtlusalust, kes  jälgis pangaautomaadi juures toimuvat. Mees peeti kinni ja õnneks jäi seekord kahju olemata.

See on vaid üks näide kurjategijate käekirjast. Politsei sõnul on tegemist läbirändekuritegevusega, kus pangakaardi andmeid kopeerivad üldjuhul teistest riikidest pärit inimesed. Kuigi kurjategijate tegutsemine käib sarnase mustri järgi, on nende tabamine siiski üsna keeruline.

Skimmeri tööiga sõltub akust, mis on paigaldatud seadme sisse. Seade võib olla töös kuni 12 tundi. Kurjategijate eesmärk on selle aja jooksul kopeerida võimalikult  paljude isikute kaardiandmed ja sestap paigutatakse seadmed käidavamatesse kohtadesse – tavaliselt kaubanduskeskuste juures asuvate pangaterminalide külge.

Kõige parem viis kaitsta ennast skimmerisulide  eest on PIN-koodi sisestamise varjamine teise käega, sest ilma koodita on magnetriba andmed kasutud. Kui tekib kahtlus, et pangaautomaat on varustatud mõne andmete kopeerimist võimaldava lisaseadmega, ei tohiks seda pangaautomaati kasutada ning tuleb teavitada sellest kohe politseid või automaati teenindavat ettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles