Lasteaia säästunipp - isetehtud kingitused

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kogumik laste lemmiklauludega on soodne, samas südamlik kingitus, millega lasteaias jõuluvana kingikotti täiendada.
Kogumik laste lemmiklauludega on soodne, samas südamlik kingitus, millega lasteaias jõuluvana kingikotti täiendada. Foto: Erakogu

Jõulueelste kulutuste vähendamiseks on mitmetes lasteaedades vanemad hakanud nii lastele kui kasvatajatele ise kinke meisterdama.

Tartu Ploomikese lasteaias on see juba mitmeaastane traditsioon. Esimesel aastal valmistasid kasvatajad ette väikese jõuluingli meisterdamise juhendi ja materjalid.

«Kõik võtsid need hea meelega vastu, kuid olid veidi kohmetud – ingel oli väga ilus aga selline sõrme suurune,» kirjeldab Kadri Tõnnisson, kelle vanem tütar selles lasteaias käib. Siis otsustati kasvatajate ja vanemate ühisel nõul kingitusele raamat lisada.

Järgmisel aastal tehti peopesasuurused elevandid, millega lapsevanemad märksa rohkem rahul olid. Käesoleval aastal on plaan helkureid valmistada. Materjalid tulevad tavaliselt lasteaia poolt, vanematele jääb tegemise rõõm.

Emad-isad saavad lastele kingitusi teha ka lasteaedades, kus kohustuslik kink kommikoti näol lasteaialt endalt tuleb. «Eelmisel aastal tegime lastele lisaks CD plaadi, millel olid laulud, mida lapsed on lasteaias laulnud,» lisab teine Tartu lapsevanem. Sel aastal otsustati, et vanemad meisterdavad lastele kaisuloomad.

«Loomulikult on ka neid vanemaid, kes ise käsitööd teha ei oska või pole selleks aega. Neil on võimalus kas siis tuttavate abi paluda või viimases hädas kaisuloom ise osta,» märgib lapsevanem. Seda, kes viimase tee valis, selgub siis, kui lastel pakid käes.

Ida-Virumaa Püssi lasteaias Marjake on sagedane, et isevalmistatud kingitused saavad ka kasvatajad. See oleneb muidugi rühmast, kuidas vanemad end kokku võtavad – kas keegi viitsib organiseerida või iga pere vaatab ise.

«Kui ma võtan enda seisukohalt, siis ma olen tavaliselt lapsega koos meisterdanud või teinud ise midagi. See on minu meelest parem kingitus, kui mingi muu asi,» jutustab seal käiva lapse vanem Kadri Kuusik.

Ta on veendunud, et kõige kallim kingitus on südamest tehtud – nii said sealsed kasvatajad ühel aastal suured tuutud magusaid mandleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles