Majja kolinud haige kährik külvas segadust

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kährik. Pilt on illustratiivne.
Kährik. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nii nagu inimesed, kipuvad ka metsloomad linna kolima, olgu siis põhjuseks ajutine meeltesegadus või tühi kõht. Kui loom on terve, viiakse ta metsa või metsloomade varjupaika, aga mis saab haigest loomast?

Hiljutine kogemus näitas, et ei saa suurt midagi, kirjutab Kuulutaja. Rakveres Pikal tänaval kolis ühe maja hoovi haige kährik, kes oli kas paranemiseks või suremiseks valinud hoovis asuva ühiskeldri.

Majarahvale allüürnik ei meeldinud ja kõigepealt üritati temast lahti saada, sulgedes ligipääsu keldrisse. Loom oli aga järjekindel ja üritas vägisi keldrisse pääseda.

Hädas majarahvas otsustas abi kutsuda. Kõigepealt pöörduti loomade varjupaika, aga see asutus tegeleb vaid koduloomadega ning pühapäevasel päeval polnud neil ka veterinaari soovitada.

Abi oli aga vaja ja häda oli ka, ilmselt küll eriti kährikul, ja nii helistati järgmiseks hädaabinumbril 112. Päästjad reageerisid operatiivselt ning tuvastasid, et tegemist on haige kährikuga.

Kährik on teadagi metsloom, nendega peaks tegelema keskkonnaamet. Nii helistas päästja sellesse asutusse ja vahendas ka kogunenud majarahvale keskkonnainimeste seisukoha: nimelt olla häda selles, et haiget või vigast looma saaks hukkama paluda kohalikke jahimehi, aga linnas seda teha ei saa. Linnas ju jahti ei peeta.

Kukalt kratsiv ja lahendust ootav seltskond arvas skeptiliselt, et vigase põdra peale oleks jahimehed kohal olnud nagu viis kopikat, aga hinge vaakuv kährik pole tõesti suurem asi jahisaak.

Päästja arvas, et marutaud see küll pole, sest kähriku suu vahus ei olnud ja üldse lebas ta suhteliselt rahulikult paigal ja tegi nuuksuvat või kõõksuvat häält. Küljel oli tal aga haav.

Pärast nõupidamisi oma kõrgemalseisvate instantsidega teatasid päästjad, et sobiva taara olemasolul võivad nad kähriku metsa viia. Majarahvas otsis pappkasti, päästjad teki ja nii see loomake kasti topitigi.

Pisut jääb kripeldama küsimus, kas kährik kannatas mõne sellise tõve all, mis majarahvale ja nende lemmikloomadele võiks ohtlik olla. Ja võib-olla ka see, et kas kõik sai ikka õigesti tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles