Leiburi koduleiva konkursi võitis seemneleib «Kõhu pai»

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduleivavõistluse võitnud Mägi küpsetab leiba juba viis aastat.
Koduleivavõistluse võitnud Mägi küpsetab leiba juba viis aastat. Foto: Kristi Kamenik

Leiburi konkursi «Leiburi Leivategu 2014» võitis kodukokk Eve-Kati Mägi Elvast seemneleivaga «Kõhu pai», mille Leibur tuleva aasta alguses tootmisesse võtab.

Septembris välja kuulutatud konkursile saadeti nii Eestist kui välismaalt üle 60 seemneleiva retsepti, millest valiti välja kümme parimat. Lõppvõistlusel kohtusid koduleivaküpsetajad Tallinnast, Pärnust, Moskvast, Tartumaalt ja Jõgevamaalt.

Pärast degusteerimist ja punktide kokkulöömist kuulutati parimaks koduseks seemneleivaks suure edumaaga Eve-Kati Mägi seemneleib «Kõhu pai», mille valmistamisel kasutas autor rohkesti päevalille-, kõrvitsa-, kanepi- ja linaseemneid ning musti ploome ja kardemoni.

Elvast pärit naine küpsetab leiba juba viis aastat. Ülenurmelt Eesti põllumajandusmuuseumist saadud juuretist on kodukokk juba sedavõrd palju katsetanud, et kahe aasta eest hakkas ta oma toodangut ka laatadel müüma. «Kuigi mul on pakkuda ligi 20 erinevat leiba, siis «Kõhu pai» retsept on täiesti uus. Selle lõin spetsiaalselt Leiburi konkursi jaoks ning leiva loomisel võtsin arvesse kahe aastaga kogutud arvamusi ja tagasisidet, et leib maitseks ikka kõigile,» ütles Mägi.

«Kõhu pai» läheb Leiburi sortimenti 2015. aasta alguses, autorit premeeritakse konkursi võidu eest 1500 euroga. Enne konkursil osalemist tegi Mägi elus kannapöörde, lahkus palgatöölt ja asus Viljandi Kutseõppekeskuses kokakunsti õppima ning ühtlasi arendama oma catering-ettevõtet, mis hakkab pakkuma Eesti rahvustoite. «Võidupreemia investeerin kindlasti firma arengusse!» lisas Mägi.

Lõppvõistluse žüriisse kuulusid Leiburi tootearendusjuht Tiina Rühka ning Leiburi tootearendajad Heldi Käär ja Nele-Riin Koskaru, ajakirjade Oma Maitse ja Toidutare peatoimetaja Siiri Kirikal, Herkki Ruubel restoranist Raimond (Hedon Spa) ning kõik finalistid ise, kes üheskoos valisidki välja ühise lemmikleiva.

«Väga maitsvad leivad olid ja raske oli parimat valida. Võistlejate tase kasvab iga aastaga ning valik muutub aina huvitavamaks, ent samas üha keerulisemaks. Maitsete üle küll ei vaielda, vaid hoopis sõditakse, ent sellel aastal võitis siiski ikka parim maitse. Vaatamata rikkalikule valikule võitis «Kõhu pai» suure edumaaga ning hindajate üksmeelsus oli meeldivalt üllatav,» ütles Leiburi tootearendusjuht Rühka.

«Selle aasta finalistide tööd olid kõik huvitavad ning igaüks isemoodi. Välja joonistusid isegi regionaalsed maitsed. Näiteks sai proovida sigurileiba Peipsi äärest, peenleivale iseloomulikumad maitsebuketid esindasid aga rohkem põhjapoolsemat kanti. Põnevad leiud olid ka toortatraga leib ning veidi hamba all krõpsuv kanepiseemnetega leib. Parimad leivad olidki sellised, mille põhimaitsed olid kenasti paigas, olgu siis lisand milline tahes,» kommenteeris finalistide loomingut Toidutare peatoimetaja Kirikal.

Võiduleiva võtab Leibur tootmisesse ja see tuleb müüki kõikjal Eestis. «Leiburi Leivategu» konkurssi korraldati tänavu kolmandat korda. Kokku on kolme aastaga võistlustele esitatud kõikjalt Eestist ligi 200 leiva retsepti. Mullu tuli võitjaks Eha Karus Jõhvist ning kahe aasta eest võitis Triin Kuus Põltsamaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles