Suurimad vead, mida lapsevanemad enne pühi teevad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsevanemad teavad, et koos jõuludega tulevad lärmakad perekondlikud söömingud, ühised väljasõidud, meeleheitlik jõulukinkide otsimine ja jonnivad lapsed, kes nõuavad omale kingiks üht või teist hinnalist mänguasja.

Pühade ajal pole mingi ime, kui vanemad ei suuda langetada kõige adekvaatsemaid otsuseid, eriti kui lapsed neile pidevalt närvidele käivad. Lastepsühholoog dr Lisa Staab Shadburn ja sotsiaalpsühholoog Susan Newman jagavad portaalis Glo.com, millised on suurimad vead, mida vanemad enne jõulupühi teevad.

Jõuluvanaga ähvardamine

Vanemad kipuvad pidevalt lapsi hirmutama sellega, et jõuluvana jälgib nende igat sammu. Sageli öeldakse lastele sedagi, et kui nad ei kuula emme-issi sõna, siis ei saa nad jõuludeks ühtki kingitust.

Selle asemel, et lapsi ähvardada, tuleks lastele selgitada, mida mõtlevad vanemad hea käitumise all (vanemate sõna kuulamine, teiste austamine, sugulastesse hästi suhtumine) ja keskenduda vaid positiivsele. Dr Shadburn ütles, et pigem võiks lapsele öelda: «Jõuluvana on sinu üle kindlasti uhke, et sa oma toa korda tegid.»

Jõuluvana olemasolu rõhutamine

Leidub vanemaid, kes kangekaelselt üritavad lastele selgeks teha, et jõuluvana on olemas, hoolimata sellest, et lapse sõbrad on ammu avastanud ja tallegi rääkinud, et see ei vasta tõele.

Jõuluvana olemasolus kahtlemine on normaalne, tavaliselt teevad seda 6-9-aastased lapsed. Selle asemel, et lapsele pidevalt jõuluvana olemasolu korrutada, soovitas dr Shadburn lapsele selgitada, et inimestel on erinevad tõekspidamised seoses jõuluvanaga ja küsida lapselt, mida tema jõuluvanast arvab. Kui teie peres on veel nooremaid lapsi, siis võid tekitada lapses erilise tunde ja öelda talle, et ta saab nüüd aidata vanematel traditsiooni jätkata ja rääkida õdedele-vendadele jõuluvanast.

Kingitustega liialdamine

Mõned vanemad ostavad lapsele jõuludeks niivõrd palju erinevaid kingitusi, et nende pangaarve kannatab.

Newman ütles, et on väga ebatõenäoline, et kui lapsed mõtlevad kunagi tagasi oma lapsepõlve jõuludele, mäletavad nad kõiki materiaalseid kinke, millega vanemad neid üle külvasid. Vanemate lastega tasuks enne jõule rääkida, et nende kingiootused oleksid reaalsed. Newman ütles, et kui laps näiteks loodab saada mõnda hinnalist kinki, siis tasuks talle selgitada, et see on ainuke asi, mille ta jõuludeks saab.

Jõuluhullusesse takerdumine

Kas see tuleb tuttav ette: keskendud ainult jõulukuuse ja kingituste ostmisele ning jõulukaartide saatmisele ja unustad lapsega lõbusalt aega veeta?

Jõuludeks hakatakse valmistuma juba novembris, kuid ära lase sellel hullusel end kaasa haarata. Küpsetage lastega piparkooke, lugege jõuluteemalisi raamatuid või jalutage lumistel tänavatel ning imetlege jõulutulesid. Pea meeles, et jõulukuu on eriline, kuid samas rahulik aeg. Ära mõtle ainult ostmisele ja tehke perega midagi lõbusat.

Lemmiklooma kinkimine

Kui lapsed on juba aasta aega vingunud, et tahavad koera või kassipoega, siis millal oleks veel õigem aeg see neile kinkida? Paljude arvates võiks seda teha just jõulude ajal.

Enne, kui otsustad lapsele lemmiklooma kinkida, veendu, et su laps on piisavalt vastutustundlik ja suudaks looma eest ka hoolt kanda. Lemmikloom on muidugi armas kink, aga vanemad peavad ka ise sellesse realistlikult suhtuma. Mis saab siis, kui laps ei viitsi koeraga jalutama minna või kassi liivakasti puhastada? Kes looma eest siis hoolitseb?

Sugulaste kritiseerimine

Suure perekondliku õhtusöögi ootuses võib juhtuda, et ütled midagi negatiivset mõne pereliikme kohta, kuid ei pane tähelegi, et laps kuulis seda pealt.

Kui oled kellegi kohta midagi negatiivset öelnud, tee lapsele selgeks, et sa mõistad, et see polnud sinust kuigi kena ja ürita leida selles inimeses midagi positiivset, mida mainida. Kui näitad lapsele, et austad teisi inimesi, siis on see talle kahtlemata eeskujuks, soovitas dr Shadburn.

Head kombed

Vanemad kipuvad mõnikord unustama, et lapsed on kõigest lapsed ja nad ei jaksa istuda tundide viisi söögilaua ääres.

Newman lausus, et vanemad peaks lastel lubama olla lapsed. Tuletage neile meelde, et nad peavad olema viisakad, aga ärge eeldage, et lapsed käituvad samamoodi nagu täiskasvanud.

Materiaalne mõtteviis

Vahel unustame õpetada lastele, et andmine on tähtsam kui saamine.

Newman soovitas, et lastele tuleb meelde tuletada, et neil on tegelikult nii palju asju, mille eest tänulik olla. Julgusta lapsi oma lelusid üle vaatama, järsku saab mõned neist annetada neile, kel pole nii palju mänguasju. Näita lastele eeskuju ja vii üleliigsed rõivad taaskasutuskeskusesse, see annab lastele head eeskuju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles