Uuring: laps peaks saama esimese mobiiltelefoni 7-aastaselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesse klassi mineval Kadri-Annel on tänu isa Ago õpetussõnadele mobiiltelefoni kasutamine juba selge.
Esimesse klassi mineval Kadri-Annel on tänu isa Ago õpetussõnadele mobiiltelefoni kasutamine juba selge. Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Lapsevanemate meelest on seitse aastat sobiv iga, mil laps peaks saama oma esimese mobiiltelefoni, selgus mobiilifirma Elisa juulis läbiviidud küsitlusest, milles osales 330 7-12-aastase lapse vanemat.

«Mobiiltelefon ostetakse lapsele tema turvalisuse huvides. Eriti paneb vanemaid muretsema, kuidas algklassilaps liikluses üksinda hakkama saab. Muretsetakse ka koolikiusamise pärast,» ütles küsitluse teinud turu-uuringute firma IRO Research kliendisuhete juht  Hannu Horttana. Tema sõnul on 96-l protsendil 10-12-aastastest soome kooliõpilastest isiklik mobiiltelefon.

«Kui me vaatame, kui paljudel lastel on esimeses klassis telefon, siis julgen arvata, et tugevalt üle poole ehk 70-80 protsenti juba omavad mobiiltelefoni. See on nii nagu vanasti kingiti lapsele kell siis, kui ta esimesse klassi läks,» nentis Postimehele Elisa Eesti juhatuse liige Andrus Hiiepuu.

Algklassilastel telefoniga probleeme pole, selgus küsitlusest: vaid viie protsendi vastanute meelest kasutas laps mobiiltelefoni liiga palju. 93 protsenti lapsevanematest oli aga seda meelt, et lapse mobiiltelefoni kasutamisele tuleb seada kindlad piirid ja vanem peab lapse mobiiltelefoni kasutamist kontrollima.

«Kindlasti tuleks lapsele selgeks teha ka mobiiliga pildistamise reeglid. Koolides on esinenud selliseid koolikiusamise juhtumeid,» nentis ajalehele Taloussanomat Mannerheimi lastekaitseliidu noorsootöö juht Juuso Peura.

«Mobiiltelefon ei korva täiskasvanu lähedalolu, kogu suhtlemine lapsega ei saa toimuda ainult telefoni vahendusel,» hoiatas Päijät-Häme perenõuandla juhataja Markku Turpeinen.

«Väike laps vajab piire. Mobiiltelefoni vajab ta eeskätt suhtlemiseks, mitte mängimiseks. Lapse esimeseks mobiiltelefoniks tulekski osta lihtne, ilma internetiühenduseta telefon,» rääkis Turpeinen.

Lapse interneti kasutamine peab jääma kodu piiridesse, et vanem saaks lapse netis surfamist kontrollida, soovitas Turpeinen.

Nippe esimesse klassi minevate laste vanematele:

  1. Talleta lapse telefoni mällu kõik olulised telefoninumbrid, kõige tähtsamad numbrid sisesta kiirvalikusse.
  2. Vali lapsele PIN-kood, mida tal on kerge meelde jätta.
  3. Valige lapsele ühiselt mobiilihelin, mis lapsele meeldib ja mis on kergesti kuuldav.
  4. Harjutage telefoni kasutamist ühiselt.
  5. Leppige kokku telefoni kasutamise reeglid: et lapsevanema kõnele tuleb kohe või esimesel võimalusel vastata, et koolis peab telefon olema välja lülitatud või hääletul režiimil, millistel juhtudel kohe teatada vanemale (tundmatud helistajad, kiusamine jne.).
  6. Selgita lapsele põhjalikult, milliste salakavalate pakutavate teenuste eest (mobiilihelinate tellimine, taustapildid jne.) peab vanem hiljem maksma.
  7. Tuleta lapsele meelde, et telefoni tuleb sageli laadida.
  8. Tee lapsele selgeks, et vanemale tuleb kohe teatada, kui telefon kaob või katki läheb.
  9. Selgita lapsele, et liikluses viibides: tänavat ületades või rattaga sõites telefoni ei kasutata, vaid keskendutakse vaid liiklemisele.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles