10 soovitust tudengile edukaks majandamiseks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Swedbanki juures tegutsev eraisikute rahaasjade teabekeskus avaldas kooliaasta alguse eel kodust kaugele õppima suunduvatele tudengitele soovitused, kuidas rahaga paremini toime tulla.

Arvesta koos perega kokku teises linnas elamisele ja õppimisele kuus kuluv summa. Lepi vanematega kokku, mis suurusjärgus nad sind õpingute ajal toetada saavad ning planeeri sellest lähtuvalt oma eelarve.

Uuri ja kasuta võimalusel riiklikke toetusi, mida tudengitele pakutakse. Tutvu, mida pakub omavalitsus, kus elad - mõned Eesti omavalitsused toetavad tublimaid tudengeid stipendiumitega. Uuri ülikooli ja ka eraettevõtete toel pakutavate erinevate stipendiumite ja grantide võimalusi - ka need võivad olla oluliseks toeks õpingute ajal.

Kui sul on siiski vajadus tööd otsida, püüa leida selline ametikoht, mis oleks seotud õpitava erialaga - nii paned tulevasele karjäärile alguse juba õpingute ajal. Ka osalise tööajaga töötamine või suvine töökoht annavad CV-le kaalu. Nii võid teenida lisaraha, pannes oma anded tööle.

Kasuta riigi poolt pakutavat maksusoodustust koolituskulude mahaarvamisel tuludest.

Koolituskulusid saab maksudeklaratsioonis deklareerida ainult koolituskulu eest tasunud isik, kuid kuni 26-aastase tudengi õppemaksu saab tasuda ja deklareerida ka teine isik. Peale 26-aastaseks saamist saab tasutud koolituskulusid tulust maha arvata ainult koolitatav ise. Tagastamisele kuuluv tulumaks ei saa olla suurem kui sama isiku eelmise maksustamisperioodi tulust kinnipeetud või tasutud tulumaks. See tähendab, et kui isikul maksustatavat tulu ei olnud, siis tehtud kulutustelt tulumaksu tagasi ei saa.

Võta aega, et süveneda õppelaenu ja krediitkaardi lepingu tingimustesse. Arvuta, millised on teenustasud ja intressikulud kasutades pankade kodulehel olevaid kalkulaatoreid. Alles siis otsusta, kas ja kui suures ulatuses sulle pakutavaid tooteid tegelikult vaja läheb. Ära unusta, et võetud laenukohustus tuleb peale kooli lõppu (või poolelijäämist) koos intressidega pangale tagasi maksta.

Elamispinna otsimisel leia võimalusel kaaslased - üheskoos on soodsam elamise eest maksta ja ka külmkappi täita. Teinekord võib mitmekesi üürikorteris elamine ja kulude jagamine olla isegi soodsam kui ühiselamus elamine. Sobiva elamise valikul tasub hinnata tervikkulusid - tee kindlaks, kui palju peab maksma eluaseme, vee, elektri ja interneti eest. Elukoha valikul arvesta ka transpordile kuluva aja ja rahaga.

Jälgi, millised on tasumist ootavate arvete tähtajad. Telefoniarve tasumiseks on mugav sõlmida otsekorraldusleping, mis tagab arve õigeaegse tasumise. Ka pangakaardi või arvelduspaketi teenustasu maksmiseks peab kontol olema maksetähtpäeval vajalik summa. Korrektne ja probleemideta makseajalugu tagab tulevikus pangaga suheldes paremad tingimused, näiteks soodsama intressi kodu soetamisel laenuga.

Eelista ise valmistatud tervislikku toitu kallitele söögikohtadele. Koosta nädala menüü ja osta vajaminevad toitained suuremast toidukauplusest või turult. Raha kokkuhoiuks võib lõunasöögi ise karbiga kaasa võtta.

Meelelahutuse, sportimise ja telefonikulude vähendamiseks otsi soodsamaid alternatiive või päris tasuta võimalusi, mida pakutakse noortele ja tudengitele. Jälgi kampaaniapakkumiste siduvaid tingimusi ja tähtaegasid.

Turvalisus on rahaasjades alati oluline. Seega tasub kõik lepingud kindlas kohas hoida. Krediitkaardiga nii piiri taga kui internetis makstes eelista tuntud kaupmehi, kelle usaldusväärsuses võid kindel olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles