Koduveinist saab väärt talvise joogi

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hõõgvein.
Hõõgvein. Foto: MARINA PUSHKAR/PM/EMF

Glögi valmistamiseks võib käiku lasta ükskõik millise keldrisse seisma jäänud isetehtud mahla või veini.

«Kui rääkida jõulujoogist, mille nimeks on glögi, siis esmalt olgu see vürtsikas ja teiseks peaks see värvuselt olema punane,» toob Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli toiduainete töötlemise eriala õppejõud Riina Annus välja olulisemad glögi tunnused. Seepärast soovitab ta glögi tehes punase värvi saamiseks kodumahlu omavahel segada. Kui kodus on käepärast vaid õunamahl (mis pole teadupärast soovitult punane), võib poest juurde osta mõnd tumedamat siirupit.

Päris koduse jõulujoogi tegemiseks otsib Annus oma kodukeldri mahlavarudest välja mustasõstra- ja õunamahla, kusjuures mõlemad paar-kolm aastat tagasi tehtud. Õunamahla kolmest liitrist läheb glögi tarbeks käiku kaks, sellele lisab Annus pool liitrit mustasõstramahla. «Õunamahla põhjas oli palju sadet, mistõttu kõike ei kasutanudki ära. Segu sai väga mõnus ja tummine,» kiidab ta.

Et jook tuleks ilusa värviga ja kenasti läbipaistev, tuleks seda Annuse soovitusel ka hoolikalt kurnata.

Glögi valmistamise järgmine etapp on keetmine või kuumutamine. «Keetmine pole tingimata alati vajalik, kuid kui tegemist on vanemate mahladega, pastöriseerib paar-kolm minutit keetmist joogi kenasti ära,» selgitab Annus.

Maitsestamiseks universaalseid ja kõigi maitsemeeltele sobivaid soovitusi Annus hea meelega ei annakski, vaid kutsub üles olema loominguline ja ise sealjuures maitsma, et glögi saaks meelepärane.

«Sobilikud maitseained on kõik tuppa jõululõhnu toovad vürtsid – nelk ja kaneel on sellised traditsioonilisemad, ilma milleta glögile omast maitset ei saavuta. Kuid sobilik on ka ingver, lõhnav pipar ehk vürts ning apelsinisukaad, kellele meeldib veidi teravam mekk,» õpetab Annus.

Kiire elutempoga glögivalmistaja leiab poest ka valmissegusid, mis joogile ilma liigse nuputamiseta õige ja tuttava jõulujoogi maitse annavad.

Et vürtsid joogi sisse ära ei kaoks ja sinna pärast valmimist liigseid maitseid andma ei jääks, tuleks kasutada kas teesõela või marlit, mille saab pärast mahla läbikuumutamist hõlpsalt joogist välja tõsta.

Loomingulise lähenemisega soovitab Annus aga olla samas ettevaatlik. «Maitseid annab alati juurde panna, aga neid ära võtta on keerulisem. Seega ei tohiks vürtsidega üle pingutada. Eriti kipub ülemaitsestamine juhtuma siis, kui mõni vürts jääb pärast joogi valmistamist vedelikku seisma. See võib glögi kibedaks teha,» kutsub Annus üles valvsusele.

«Lisaks vürtsidele tahame, et glögi oleks magus ja kuna enamik koduseid mahlu tehakse ikka pigem hapud, siis suhkur tuleks kindlasti ka maitseainete hulka arvata,» toonitab Annus, kuid lisab, et kõik sõltub siiski algmaterjalist – kui mahl ise on piisavalt magus, ei pruugi suhkrut vaja minna.

Kui aga on soov valmistada alkoholi sisaldavat glögi, tuleks algmaterjaliks valida vein. «Koduvein sobib glögi tegemiseks suurepäraselt, aga see ei tohiks olla toores ehk tänavune vein. Vähemalt eelmise aasta vein oleks ideaalne, ka varasem. Protsess näeb välja täpselt samasugune – korraks koos vürtsidega keema ning siis keelele sobiva temperatuurini maha jahutada ja ongi glögi mekkimiseks valmis,» juhendab Annus.

Seda, et kuumutamisel alkohol veinist lendub, pole põhjust karta. «Veini ei peagi tingimata keetma, piisab ka kuumutamisest, ja vaevalt keegi veini üle poole tunni keedaks. Nii et alkoholi jääb sinna sisse nii palju kui hõõgveinile piisav ja kohane, pole tarvidust seda juurde lisada,» ütleb Annus.

---------------------------

Kodumahlast glögi

* 2 liitrit õunamahla

* 0,5 liitrit mustasõstramahla

* maitse järgi kaneeli, nelki, ingverit, vürtsi ja vajadusel suhkrut

* kes tahab rohkem teravust, võib lisada mõned värskelt lõigatud ingveriviilud

Mahlad kurna ja kalla kastrulisse. Maitseained tõsta teesõela või marli sisse ning aseta vedelikku. Kuumuta-keeda jooki ning kui glögi on omandanud sobiva maitse, tõsta maitseained välja. Jook on kohe valmis serveerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles