Arvestite kontrollimine muutub lihtsamaks

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvesti.
Arvesti. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valitsus kinnitas täna Mõõteseaduse muudatused, millega luuakse vee-, gaasi-, soojus- ja elektrienergiaarvestitele statistilise taatluse võimalus.

Muudatuste tulemusena ei tule iga üksikut arvestit enam eraldi kontrollida. Statistilise taatluse korral tehakse juhuslikkuse alusel kindlaks teatud osa arvestite kasutuskõlblikkus ning positiivse tulemuse korral loetakse kõik vastavas kogumis olevad arvestid töökindlaks. Esimesena rakendatakse statistilist taatlust kaugloetavate elektriarvestite puhul.

Hetkel paigaldatavate kaugloetavate elektriarvestitega saadakse arvesti näidud kauglugemise teel ning infovahetus arvestiga toimub kord tunni aja jooksul. Seetõttu on kaugloetava arvesti puhul tegemist operatiivse moodusega rikete avastamiseks ja kaob vajadus iga arvesti eraldi kontrollimiseks.

Vee- või võrguettevõtjale, kes kasutab tarbearvestitega tehtud mõõtmistulemusi tehingutes klientidega, lisandub seadusemuudatusega kohustus pidada tarbearvestite kohta registrit ja esitada igal aastal tehnilise järelevalve ametile vastav teatis. Tarbearvestite kasutamise teatise esitamise kohustus jõustub 1. jaanuarist 2016 ning selleks luuakse vastav e-teenus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles