Oled stressis? Treening võib stressitaset veelgi tõsta

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sinu elus on palju psühholoogilist stressi – näiteks selle pärast, et oled kaotanud mõne lähedase, lahutanud abielu või sattunud konfliktisituatsiooni – , siis võib treening märkimisväärselt tõsta stressihormooni kortisooli taset su kehas.

See selgus 40 Ameerika sportlase peal läbi viidud uuringust, kirjutab ergo-log.com.

Kortisool vastutab selle eest, et keha pingutaks maksimaalselt energia tootmise nimel, ent see toimub lihaste kasvu ja immuunssüsteemi arvelt. Seetõttu jäävad sportlased sagedamini haigeks või neil tekivad kergemini vigastused, kui nad on parajasti stressis või ületreeninud. Miami ülikooli ja USA olümpia-treeningkeskuse teadlased otsustasid kontrollida, kas kortisooli tootmine sõltub ainult treeningust. Nende hüpotees oli, et ka stress võib siin oma panuse anda.

Et hüpoteesi kontrollida, viisid teadlased läbi katse 40 ratturi ja sõudjaga, kes olid kõik olümpiasportlased. Teadlased küsisid sportlastelt elumuutvate ja stressitekitavate sündmuste kohta nende elus. Vastustele tuginedes jaotati sportlased kahte rühma: kõrge ja madala stressi rühma. Seejärel pidid kõik katsealused ratast sõitma. Teadlased suurendasid järk-järgult koormust, kuni nad ei jaksanud enam vändata.

Teadlased mõõtsid katsealuste kortisoolitaset vahetult enne ja pärast treeningsessiooni ning ka päev hiljem.

Nii selgus, et sportlaste puhul, kes enda sõnul kogesid kõige vähem stressi, oli kortisooli tase pärast treeningut madalam. Rohkelt stressi kogevate sportlaste puhul juhtus aga täpselt vastupidine.

«Võib-olla kõige huvitavam leid oli see, et madala stressi grupis toimus pärast treeningut kiire ja märkimisväärne kortisoolitaseme langus, samas kui kõrge stressi grupis kortisoolitase tõusis märkimisväärselt ning jäi kõrgeks ka päev hiljem,» kommenteerisid teadlased.

Mida siis teha? Tundub, et kui sul on käsil raske stressirikas periood, siis oleks parem vähemalt iga päev mitte treenida ja jätta sportimisel näiteks üks päev vahele, et keha jõuaks taastuda ning kortisoolitase tagasi normi langeda.

Ühes Austinis asuva Texase ülikooli uuringus leidsid teadlased, et stress aeglustab jõusportlaste arengut, kuid ei nulli seda siiski ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles