Seitse viisi, kuidas teismelisega paremini hakkama saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühised tegevused, näiteks toiduvalmistamine, aitavad teismelisega lähedust hoida.
Ühised tegevused, näiteks toiduvalmistamine, aitavad teismelisega lähedust hoida. Foto: SCANPIX

Teismeline soovib iseseisvuda ning olla võimalikult täiskasvanu moodi, lapsevanem aga tahab teda endiselt kaitsta ja hoida. Nii tundubki, nagu räägiksid mõlemad pooled erinevas keeles, teineteist on raske mõista ning tasahilju kasvab noore ja vanema vahele müür. Pereportaal FamilyCircle.com annab mõned nipid, kuidas sellest müürist üle saada.

1. Anna teismelisele vabadust

Nii raske, kui see lapsevanemale ka ei oleks, peab ta aktsepteerima, et tema teismeline vajab rohkem hingamisruumi. Ta vajab rohkem vabadust, ta tahab ise oma elu üle otsustada. Ära võta seda isiklikult, tema kaugenemine Sinust pole põhjustatud sellest, nagu oleksid olnud halb lapsevanem. Ta pöördub Sinu juurde tagasi, kui ta Sind vajab, ning siis pead Sa tema jaoks olemas olema. Võid teha seda lapsest kaugenemist enesele kergemaks, kui teismelisega avameelselt vestled ning tema vabaduse piirid ( kojutuleku kella-ajad, helistamised jne.) üheskoos paika panete.

2. Austa oma teismelise reputatsiooni

Kui Sinu teismeikka jõudnud laps sõprade seltsis ringi hängib, tahab ta teiste silmis igati täitsamehena paista. Ära siis kipu teda kaaslaste ees kallistama ega muidu hellitama, nii tekitad talle vaid asjatult piinlikkust. Kallistused võivad oodata, kuni jääte omavahele.

3. Loo perekonnas uusi harjumusi, tavasid

Need ajad, kui lugesid lapsele magamamineku eel unejuttu või äratasid ta hommikul suudlusega, on igaveseks möödas. Kuid see ei tähenda, et Sa ei võiks algatada uusi tavasid, väljendamaks teismelisele oma armastust. Võid näiteks saata talle läbi ukse õhusuudluse, kui ta magama läheb või talle nädala taskuraha andes kergelt seljale patsutada. Nõua talt mingit naljakat teenet alati, kui ta küsib autovõtmeid. Eesmärgiks on peres sisse seada kombeid ja harjumusi, mis näitaksid teismelisele, et temast hoolitakse ja teda armastatakse. Teismelisedki peavad sisimas sellistest väikestest tähelepanuavaldustest lugu, ehkki väidavad, et vihkavad neid.

4. Leiuta uusi viise näitamaks, et hoolid

Isadel on eriti raske väljendada oma tundeid, kui laps jõuab teismeikka. Kuidas kallistada tütart, kellest üleöö on saanud noor daam? Arvuti taga istuval teismelisel ei kõlba ju mööda minnes pead silitada? Appi tulevad kõikvõimalikud füüsilist aktiivsust nõudvad mängud, näiteks jalgpall. Isegi nii tobe ja naljakas tegevus nagu üksteise tagumine märjaks tehtud käterätikutest nuutidega võib olla vahendiks, kuidas oma teismelisega endiselt füüsilist kontakti hoida.

5. Tšilli nagu teismeline

Leia aega koos teismelisega sohval lesimiseks, kuigi see võib kõigest tähendada telerist mingi tobeda noorteseriaali vaatamist. Teismelist ei peagi pidevalt kallistama. Ka külg-külje kõrval istumine ja filmi samades kohtades naermine on heaks «üheskoos hingamise» viisiks.

6. Leia õige hetk

Üldiselt suhtuvad teismelised tõrjuvalt kõikidesse sinupoolsetesse lähenemiskatsetesse, kuid oma hetked, mil ta on nõrk ja haavatav, on igal noorel. Tal võib olla koolis probleeme või on ta just tülitsenud oma parima sõbraga. Ta ei pruugi tingimata Sinu abi paluda, kuid  lohutavad sõnad ja Sinu käsivars ümber tema õlgade on parim, mida võid oma teismelise heaks teha.

7. Pea meeles, juuresolek on tähtsaim

Teismelist kasvatades on kõige olulisem pidevalt tema lähedal olla, osaleda tema igapäevases elus. See tähendab lihtsaid ühiseid tegevusi, ühiseid õhtusööke, teismelisega rääkimist, tema kuulamist nooruki üle kohut mõistmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles