Nikotiiniga e-sigaretid vähendavad tubakaaktsiisi laekumist

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigarett
E-sigarett Foto: Elmo Riig / Sakala

Üle-eestilisest küsitlusest selgus, et enamik e-sigarettide kasutajatest suitsetab nikotiiniga e-sigarette. Maksu- ja tolliameti hinnangul on see  asendanud sigarettide legaalset turuosa, vähendades tubakaaktsiisi laekumist.

Uuring näitas, et 9 protsenti suitsetajatest tarbib e-sigarette ja neist omakorda 86 protsenti suitsetab nikotiiniga e-sigarette. Nikotiiniga e-sigarettide tarbijatest 58 protsenti kasutab ainult nikotiiniga täitevedelikke ja 28 protsenti paralleelselt nii nikotiiniga kui ka nikotiinita vedelikke.

Pool kasutajatest  hangib e-sigarettide nikotiinivedelikud poest, kus müüakse e-sigarette. Kolmandik ostab nikotiinivedelikke kellegi käest oma tutvusringkonnast, viiendik tellib neid internetist ning kümnendik ostab interneti kaudu välismaa e-sigaretipoest. Otse e-sigarettide edasimüüjalt või maaletoojalt (mitte poest) ostab nikotiini sisaldavaid vedelikke 15 protsenti nende kasutajatest. Küsimusele, kust hangitakse tavaliselt nikotiiniga e-sigarettide vedelikud, oli võimalik anda mitu vastusevarianti.

«Maksu- ja tolliametil on tulnud nikotiiniga e-sigaretivedelikega üha rohkem kokku puutuda, näiteks tellitakse neid posti kaudu välismaistest veebipoodidest, omamata selleks ravimiameti luba. Tollikontrolli hirmus on e-sigaretivedelike ametlik import vähenemas, otsitakse võimalusi tollist mööda minna. Ka MTA hinnangul on e-sigarettide tarvitamine mitmel aastal järjest kasvanud ja asendanud sigarettide legaalset turuosa, mis vähendab tubakaaktsiisi laekumist,» sõnas maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Koidu.

«E-sigarettide nikotiinivedelikke müüakse suures osas käest kätte või tellitakse välismaistest veebipoodidest, jättes sellega riigi ilma käibemaksust, rääkimata aktsiisitulust. Näeme suurt vajadust luua Eestis õiguslik keskkond, et e-sigarettide nikotiinivedelikud lõpuks aktsiisiga maksustada — see oleks riigieelarvesse vajalik ja teretulnud lisaallikas!» ütles maksumaksjate liidu juhatuse liige Lasse Lehis.

Nikotiiniga e-sigarettide müügi legaliseerimist Eestis pooldab üle poolte e-sigarettide kasutajatest. Samas 12 protsenti arvab, et müüki kindlasti ei tuleks legaliseerida, sest praegu saab nikotiiniga vedelikke osta odavamalt. Seda, et praegune süsteem töötab piisavalt hästi ja legaliseerimist pigem ei ole vaja, leidis 13 protsenti vastajatest. Küsimusele ei osanud vastust anda 19 protsenti vastajatest.

E-sigarettide suitsetamist puudutava uuringu läbi viinud Turu-uuringute ASi uuringujuht Iivi Riivits-Arkonsuo märkis, et e-sigarettide kasutajate arv on arvatust palju suurem.

Viimase kahe aasta jooksul on 39 protsendi inimeste arvates e-sigarettide tarbimine kindlasti kasvanud ja 19 protsendi arvates pigem kasvanud.

Turu-uuringute AS küsitles novembris e-sigarettide kasutajaskonna suuruse ja tarbimisharjumuste väljaselgitamiseks Eestis tuhandet inimest alates 18. eluaastast. Uuringu tellis Eesti Maksumaksjate Liit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles