Rasvunud inimesed elavad kuni kaheksa aastat vähem

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu kohaselt võib rasvumine lühendada eluiga kuni kaheksa aasta võrra ning tuua endaga kaasa aastakümneid kehva tervist.

Samuti näitas ajakirjas Lancet Diabetes and Endocrinology avaldatud analüüs, et nooremas eas rasvumisel on tervisele ja eluea pikkusele hävitavam mõju kui vanemas eas rasvumisel, kirjutab BBC.

Kanada McGilli ülikooli teadlased kasutasid arvutimudelit, et kalkuleerida kehakaalu mõju oodatavale elueale sõltuvalt vanusest.

Analüüs näitas, et tugevalt rasvunud 20- kuni 39-aastaste meeste oodatav eluiga oli 8,4 aasta võrra lühem ja naistel 6,1 aasta võrra lühem kui normis kehakaaluga samaealistel. Samuti selgus, et rasvunud mehed elavad normkaalus meestega võrreldes 18,8 aastat rohkem kehva tervisega ja naised 19,1 aastat aastat rohkem.

Kui vaatluse alla võeti järgmine vanusegrupp ehk nelja-viiekümnendates mehed ja naised, siis oli rasvumise tõttu kaotatud eluaastate hulk vastavalt 3,7 ja 5,3. Kuue-seitsmekümnendates rasvunud kaotasid aga  normkaalulistega võrreldes vaid ühe eluaasta, ent neid ootas siiski ees seitse aastat kehva tervist.

Professor Steven Groveri sõnul näitas nende arvutimudel, et rasvumine suurendab südame-veresoonkonna haiguste ning diabeedi esinemisriski, mis lühendavadki oluliselt oodatavat eluiga.

«Muster on selge. Mida rohkem inimene kaalub ja mida noorem ta on, seda suurem on rasvumise mõju tema tervisele, sest tal on ees palju aastaid, mille jooksul rasvumisega seotud terviseriskid jõuavad talle mõju avaldada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles