Tarbijakaitse testis rohkete pöördumiste tõttu juuksepikendusi

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SlavicHairi kohta on laekunud palju pöördumisi.
SlavicHairi kohta on laekunud palju pöördumisi. Foto: SCANPIX

Tarbijakaitseametile on tänavu SlavicHair OÜ (endine Bellezza Capelli OÜ) ilusalongi kohta laekunud palju pöördumisi, milles on kahtluse alla seatud ettevõtte paigaldatavate juuksepikenduste kvaliteet. Klientidel on tekkinud küsimusi nii pikenduste materjali kui ka väidetava slaavi päritolu kohta.

Amet võttis oktoobri lõpus SlavicHair ilusalongist Tallinnas aadressil Narva maantee 7 testimiseks juuksepikendused, et välja selgitada, kas tegemist on sünteetiliste juuste, inimjuuste või loomsetest karvadest valmistatud tootega.

Kontrollostu käigus soetatud juuksepikendused saatis amet Hollandi majandusministeeriumi juures tegutsevasse toidu- ja tooteohutuse laborisse testimisele. Laboril ei olnud võimalik kindlaks määrata juuste päritolumaad, küll aga näitas sealne test, et tootes pole kasutatud sünteetilisi juuksekiude ega loomseid karvu, vaid inimjuukseid. Selle väljaselgitamiseks uuriti juuste värvi, kuju, pikkust, säsi (sisekude/südaosa) struktuure, kutiikulit (juukse kattekiht/väliskiht) ja ristlõikeid.

SlavicHair väidab, et tarbijakaitseamet on väljastanud ettevõttele tõendi, et tema paigaldatavad juuksepikendused on kvaliteetsed. Juuksepikenduste kvaliteeti ei saa aga hinnata ei amet ega ka ükski labor, sest selleks puuduvad praegu nii võimalused kui ka meetodid. Testiti vaid seda, millest juuksepikendused koosnevad. Tarbijakaitseamet ei väljasta tõendeid toote kvaliteedi kohta, seda saavad teha ainult vastava valdkonna eksperdid.

Juuksepikenduste puhul peab tarbija arvestama, et alati ei pruugi saada soovitud tulemust. Pikenduste paigaldamisel mängivad suurt rolli nii tarbija enda juuste struktuur ja seisukord kui ka peanaha tundlikkus ja valitud juuksepikenduste pikkus. Samuti võib paigaldatud juuksepikenduste väljanägemist ja püsivust mõjutada valitud kinnitus (teip, keratiin jms), mis alati ei sobi kõikidele juuksetüüpidele. Juuksepikenduste paigaldamisel on oluline, et tarbija enda juuksed oleksid terved. Soovitav on konsulteerida eelnevalt juuksepikenduste paigaldajaga. Tarbija peaks arvestama sellega, et pikendused vajavad pärast paigaldamist täiendavat hooldust.

Amet soovitab tarbijatel uurida enne juuksepikenduste paigaldamist ilusalongi tausta interneti (nt erinevad foorumid) vahendusel, et mitte sattuda probleemse ettevõtja juurde. Juuksepikenduste paigaldamise hinnad erinevad kohati väga palju ning madal hind ei pruugi kvaliteeti tähendada.

Kui tarbija ei jää osutatud teenusega rahule, on tal õigus pöörduda kaebusega teenuseosutaja poole, kes on kohustatud tehtud töö üle vaatama ja oma hinnangu andma. Kui suuline kaebus probleemile lahendust ei too, tuleb tarbijal esitada teenuseosutajale kirjalik kaebus. Kui ka kirjalikult esitatud pretensiooniga kompromissi ei leita, on tarbijal õigus pöörduda tarbijakaitseameti poole, kui teenuseosutaja on juriidiline isik.

Kaebuse esitamisel on oluline, et tarbijal oleks ostu tõendamiseks alles kauba või teenuse ostutšekk, kuna selle puudumisel võib kaebust olla võimatu lahendada. Kui kaup või teenus maksab 20 eurot või enam, peab kaupleja või teenuseosutaja andma tarbijale igal juhul ostutšeki. Kui summa on alla 20 euro, väljastatakse tšekk vaid tarbija nõudmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles