Kohv maitseb üht värvi tassis mõrumalt

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv on hea hommikune ärataja.
Kohv on hea hommikune ärataja. Foto: Panther Media/Scanpix

Võib tunduda uskumatu, aga tassi värv mõjutab kohvi maitset, näitab värske uuring ajakirjas Flavour.

Uuringuga alustati, sest kohvi valmistanud teenindaja kuulis, kuidas valgest tassist joodud kohv tundus klientidele mõrum, kui läbipaistvast klaasist joodud kohv, kirjutab Fox News.

Uurijad tegid katseid, kus inimesed jõid kohvi valgetest, läbipaistvatest ja sinistest tassidest ning neil paluti kohvi maitset analüüsida. Uuringust selgus, et valgest tassist joodud kohv on tunduvalt kangem. Sinisest tassist või läbipaistvast klaasist joodud kohvi iseloomustasid katses osalejad kui magusamat ja vähem kibedat.

Kuidas sellist tulemust põhjendati? Inimesed kipuvad seostama värvi maitsega. Valget seostatakse mõru maitsega. Pruuni värvi kohv vastandub tugevalt tassi valgele värvile. Läbipaistvast klaasist juues tundub inimesele vastupidi, et kohv on magusam kui see tegelikult on. Sinine tass aga tõstis esile nii magusa kui ka mõru maitse, seega iseloomustati kohvi üsna tugeva maitse poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles