Kas õpetaja peaks õpilastega Facebookis sõbrustama?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilased soovisid sõbraks saada 79 protsendiga Facebookis kontot omavatest meesõpetajatest.
Õpilased soovisid sõbraks saada 79 protsendiga Facebookis kontot omavatest meesõpetajatest. Foto: SCANPIX

Enam kui pooltel ehk 54 protsendil Soome õpetajatest on populaarses Facebookis konto ning 40 protsenti neist on nõustunud oma õpilasi Facebooki-sõbraks võtma. Kõige rohkem soovivad õpilased sõbraks saada noorte meesõpetajatega, kõige vähem aga aktsepteerivad õpilaste sõbrakssaamise soove koolijuhid, selgus ajalehe Opettaja küsitlusest.

Nagu Eestis, nii pole ka Soomes ühtseid reegleid, kuidas õpilased ja õpetajad sotsiaalse meedia võrgustikus suhtlema peaksid.

Haridustöötajate ametiiühingute liit jätab õpetajate otsustada, kas suhelda õpilastega sellistes võrgustikes või mitte, kuid tuletab meelde internetisuhtluse varjatud ohte: eraeluliste seikade avaldamine Facebookis võib ohustada õpetajate autoriteeti või õpilaste võrdset kohtlemist.
«Õpetaja ameti juurde kuulub palju delikaatset infot, mida kindlasti ei tohi avaldada ja ka palju sellist informatsiooni, mida küll ametlikult võiks avaldada, kuid mis on siiski väga isiklik. Õpetajan oleksin ma selle koha pealt väga ettevaatlik,» nentis Haridustöötajate ametiühingute liidu tegevjuht Olli Luukkanen.

Ehkki Facebookis esinevad kõik eraisikutena, püsib õpetajal õpetaja silt otsa ees ka vabal ajal, lisas ta. Kui õpetaja võtab õpilase oma sõbraks, võib see õpilast ahvatleda teatud informatsiooniga manipuleerima, hoiatas ta.

Facebookis konto omamise ja õpetaha vanuse vahel ilmnes küsitluses selge seos: Aala 30-aastastest õpetajatest oli 87 protsendil Facebookis konto, üle 50-aatastest õpetajatest aga vaid 31-l ja üle 60-aastastest õpetajatest 21-l protsendil.

Kõige rohkem soovivad õpilased sõbraks gümnaasiumiklasside õpetajaid. Meesõpetajatest on õpilastelt sõbrasoove saanud 79 protsenti õpetajatest, naisõpetajatest vaid 52 protsenti. Kokku on aga rohkem kui pooled Facebookis kontot omavad õpetajad saanud õpilastelt pakkumisi nende Facebooki-sõbraks hakata.

Kõige vähem soovitakse Facebookis sõbraks saada väikeste, alla saja õpilasega koolide õpetajatega. Selliste koolide õpetajatest on õpilastelt sõbrakshakkamise soove saanud 24 protsenti õpetajatest, samal ajal kui suuremate, üle 500 õpilasega koolide õpetajatest laekus õpilastelt sõbrakshakkamise palveid 64-le protsendile Facebookis kontot omavatest õpetajatest.

Samal ajal vastas vaid 12 protsenti õpetajatest õpilaste soovile nende Facebooki-sõbraks hakata jaatavalt. Teatud piirangutega aktsepteeris õpilaste sõbrasoove 26 protsenti õpetajatest.

Kõige tõrjuvamad olid õpilaste sõbrasoovide suhtes koolijuhid ja alla 30-aastased õpetajad. Kõik küsitluses osalenud koolidirektorid ja 80 protsenti alla 30-aastastest õpetajatest väitsid, et keeldusid õpilaste Facebooki-sõbraks hakkamast. Keskmiselt 60 protsenti kõikidest õpetajatest vastas õpilastelt Facebooki-sõbraks hakkamise palvele keeldumisega.

Üldiselt soostusid õpetajad oma Facebooki-sõbraks vastu võtma endisi, mitte praeguseid õpilasi.

Samas nentis vaid veerand küsitluses osalenud õpetajatest, et on õpilastele rääkinud oma Facebooki-kontost, ülejäänud eelistasid selle fakti jätta enda teada.

Kokku osales küsitluses 746 õpetajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles