Rahaplaneerimise abimees jõuludeks

, Svea Finance’i järelmaksuvaldkonna juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Toomas Huik

Oskus enda rahavoogusid paremini planeerida on ajas kasvanud ning üha olulisemaks peetakse vabade vahendite olemasolu ootamatute kulutuste katmiseks. Suuremate ostude finantseerimiseks pakutakse mitmeid võimalusi, milline nendest on aga kõige otstarbekam, kirjutab Svea Finance’i järelmaksuvaldkonna juht Heigo Eesmaa.

Väikelaen

Plussid

Väikelaenu puhul taotletakse konkreetset summat kas siis ühe suurema või mitme väiksema ostu tegemiseks. See on hea võimalus kui eelarve on täpselt paigas ning vastava plaani järgi ka tegutsetakse.

Miinused

Kuna üldiselt finantsasutus ei küsi väikelaenu kasutamise eesmärke, võib tekkida kiusatus saadud raha ebaotstarbekalt kasutada ning esialgselt planeeritud ostud jäävad tahaplaanile.

Lisaks on väikelaenul üldiselt kallis tarbijast sõltuv, mis teeb laenatava raha hinna kõrgeks ning seeläbi tagasimakstava summa suureks. Väikelaenu intress võib olla üle 20% ning intressi arvestus algab kohe kui raha kontole üle kantud.

Korra võetud väikelaen tähendab, et eelarvelised piirangud on paigas ning ostud tuleb teha juba võetud summa ulatuses. 

Järelmaks

Plussid

Järelmaksu taotletakse konkreetse toote/teenuse ostuks, mis tähendab, et see kulutus on läbi mõeldud ja kaalutud nii tarbija kui ka järelmaksu pakkuva ettevõtte poolt. Ehk emotsioonidest lähtuvaid ja ebaotstarbekaid oste on ebatõenäolisem teha. Iga järelmaksuga tehtud ostu puhul tuleb sõlmida uus leping ja iga lepingu puhul tehakse krediidikontroll ja hinnatakse kliendi tegelikke võimalusi.

Järelmaksu puhul ei tule maksta intresse ”igaks juhuks” rohkem võetud summalt, näiteks nagu laenu puhul. Saadud raha kulutatakse 100% eesmärgipäraselt ja intresside arvestus ei alga raha ülekandmise hetkest kontole vaid tavapäraselt toote kättesaamise hetkest.

Kuna järelmaksu puhul on tegemist kindla tehinguga, ostu sisu on finantseerijale teada, siis on ka intress madalam, olenevalt teenuse pakkujast võib see jääda oluliselt alla 20%. Muidugi on oluline siinkohal, kas intressi tuleb maksta ostult või jääkmaksumuselt, viimane on tarbijale sama intressi taseme juures rahaliselt ca 2x soodsam.

Miinused

Järelmaksu puhul on piiravaks asjaoluks, et kõik kaupmehed seda lahendust ei võimalda. Lisaks pakuvad jaemüügiettevõtted nende järelmaksupakkujate teenuseid, kellega neil leping on. See tähendab, et turul pakutavatest teenustest soodsaim ei pruugi saadaval olla. 

Järelmaksuga ostes tuleb tarbijal iga uue tehingu korral sõlmida uus leping, see aga annab jällegi võimaluse hinnata võetava kohustuse jõukohasust tarbijale. Samas on turul finantseerijaid, kes väljastavad tarbijale eelnevalt krediidilimiidi, millega on kaupluses mugav arvestada.

Krediitkaart

Plussid

Krediitkaardi suurim pluss on kindlasti, et kaardi olemasolul ei ole vaja lisataotlusi teha ja saab soovitud asja kohe ära osta. Lisaks on kaubandusvõrk, kus krediitkaarti kasutada saab pea lõputu. Alustades internetist, kuni kõikjal, kus on võimalik kaardiga maksta. 

Miinused

Miinused on sarnased väikelaenuga, ehk kõrge intress, mis on küll väga erinevates piirides, kuid üldiselt võib see ületada sõltuvalt tarbijast 20% piiri. Samuti võib vastava kaardi olemasolul kaduda kontroll tehtavate kulutuste üle ja enamuse ajast on kaardi limiit maksimaalselt ära kasutatud. Ehk siis tihedalt kaarti terminalist läbi tõmmates võib tekkida tunne, et raha jätkub, kuid tegelikkuses on tegemist ikkagi laenatud rahaga, mida tuleb hakata tagasi maksma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles