Laupäevast ei tohi tootjad pakendil rasvasisalduse protsenti rõhutada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasvasisalduse protsenti võib toote nimetuse juures näidata vaid maitsestamata piimatoodetel nagu piim, keefir, rõõsk koor jne.
Rasvasisalduse protsenti võib toote nimetuse juures näidata vaid maitsestamata piimatoodetel nagu piim, keefir, rõõsk koor jne. Foto: Tairo Lutter

Alates laupäevast ei tohi tootjad enam pakendite esiküljel toote rasvasisalduse protsenti rõhutada; toitumisalase teabe esitamine muutub kõikide toodete puhul kohustuslikuks 13. detsembrist 2016.

Nõudega on kõige rohkem seotud piimatooted, kuna nende pakendite esiküljel tuuakse tihti välja üksnes rasvasisalduse protsent. Uue nõude mõte on selles, et inimene ei teeks oma valikut ainult ühe näitaja, näiteks rasvaprotsendi alusel, vaid vaataks ka teisi toitumise seisukohalt olulisi näitajaid, ütles põllumajandusministeeriumi toidu üldnõuete büroo juhataja Haidi Kanamäe BNS-ile.

«Näiteks on turul väga madala rasvasisaldusega jogurtid, mille protsenti esiplaanil rõhutatakse, kuid samas on need suure suhkrusisaldusega ja annavad energiat rohkem kui võib-olla mõni suurema rasvasisaldusega, kuid vähema suhkruga toode,» rääkis ta.

«Kui märgistuse põhivaateväljas pakendi esiküljel soovitakse vabatahtlikult korrata kohustuslikku toitumisalast teavet, võib see sisaldada kas üksnes energiasisaldust või energiasisaldust koos rasva, küllastunud rasvhapete, suhkrute ja soola sisaldusega. Seega, toidu valmistajad ei pea rasvaprotsenti märgistuse põhivaateväljast ära võtma, vaid selle juurde tuleb lisada teavet teiste toitainete kohta, mis võimaldab teha teadlikumat valikut,» selgitas Kanamäe.

Samas on maitsestamata piimatoodete ehk mono-piimatoodete osas erandina riigisiseselt turustatavate toodete puhul siiski lubatud rasvaprotsendi esitamine toote nimetuse juures, kui tegu on toidu nimetuse osaga.

«Selliste toodete puhul on rasvaprotsent ainsaks oluliseks valiku tegemise aluseks. Niinimetatud mono-piimatoodetena mõistetakse maitsestamata piimatooteid: piim, sealhulgas täispiim, madala rasvasisaldusega piim, rasvatu piim, laktoosivaba piimajook; rõõsad koored, hapendatud piimatooted nagu hapukoor, pett, keefir, hapupiim, jogurt, kodujuust, kohupiim ja kohupiimapasta ning võiderasvad, sealhulgas taimsete rasvadega võided. Maitsestamata piimatoodetena ei käsitleta juustu, sulatatud juustu, toorjuust, jäätist ning kõiki maitsestatud piimatooteid,» ütles Kanamäe.

Toitumisalase teabe esitamine on kohustuslik kõikide toodete puhul alates 13. detsembrist 2016. Praegu on see kohustuslik vaid juhul, kui pakendil on esitatud toitumis- või tervisealane väide.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles