Jõuluõlu köögis: sobib nii klaasi valada kui ka patta panna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: A Le Coq

A. Le Coq tõi turule kaks pühadehõngulist toodet: jõuluporteri ja talvesiidri. Õllesommeljee 2014 Urmas Linnamägi jagab Postimehe lugejatega oma soovitusi jõuluõlle serveerimiseks ja nautimiseks ning Nami-Nami perenaine Pille Petersoo vahendab retsepte, mida head-paremat õlle kaasabil pidulauale tuua.

Jõuluporteri valmistamiseks on kasutatud spetsiaalseid röst- ja karamell-linnaseid, mis annavad õllele tummise, mõrkja ja karamellise maitse. Jõuluporter on müügil 0,5-liitristes pudelites, alkoholisisaldusega 6,5%. Varasemate aastate kogemus kinnitab, et pühadeõlu müüakse läbi juba enne jõule.

Siidrisõpradele soovitab A. Le Coq aga spetsiaalselt talviseks perioodiks toodetud Sherwood Winter Apple’it, mille loomist inspireerisid traditsioonilised jõulumaitsed. Puhtast õunaveinist valmistatud siidrile lisavad vürtsi vanilje ja kaneel, mis sobivad igasse talveõhtusse nagu valatult.

Õllesommeljee 2014 Urmas Linnamägi: jõulujooke serveeri õigel temperatuuril ja õigest klaasist

Õllesommeljee 2014 Urmas Linnamägi soovitab jõuludeks õllesid valides olla loominguline ja ühe õllekasti ostmise asemel valida katsetamiseks hoopis erinevaid maitseid: kargemaid, heledaid ja tumedaid. Urmase sõnul on eestlaste jõulusöögid rammusad, domineerivad intensiivsed maitsed ning seetõttu n-ö saunaõlled pidulauale ei sobi. Kuidas siis jõulutoitude juurde joogikaart koostada?

«Kuna eestlastel on pühade ajal laud lookas ja pakutakse väga palju erinevaid toite, tasub õllede valimisel lähtuda toidu küpsetamise viisist, selle maitsenüanssidest ning joojate eelistustest,» rääkis õllesommeljee.  «Õhtu alustamise ja eelroogade juurde nagu traditsiooniline sült, täidetud munad, kilu-räim-heeringas sobivad hästi värskemad, pehmemad lager-tüüpi õlled nagu näiteks Imperial Gold või Märzen. Heeringa ja eestimaiste kalade juurde sobitub hästi ka Special, milles on lopsakat puuviljasust ja magusust. Need õlled on kõik kergemas stiilis isutekitajad ning sobivad õhtu alustamiseks. Põhjakääritusega heledad lager-tüüpi õlled võiks olla serveerimisel külmkapikülmad. Serveerituna kõrgesse, kitsasse klaasi koos korraliku vahuga, soojeneb õlu kiiresti 6‒8 kraadini, mis on ideaalne serveerimistemperatuur.»

Pearoogade juurde soovitab Linnamägi mitmeid erinevaid variante, mida pikkade pühade jooksul avastada. «Kuna eestlaste jõululaual on suhteliselt rasvased ja küpsetatud-praetud toidud, tuleks õllevalikul silmas pidada järgmiseid aspekte: esiteks, praetud toit vajab tasakaalustamiseks pigem magusat, mitte humalast õlut ning rasvast aitavad hästi tasakaalustada õlled, kus on happelisus hästi paigas. Näiteks sobib rasvase prae juurde Saksa stiilis nisuõlu König Ludwig, mis paneb seedimise hästi tööle.»

Jõuluhane ja tumedama linnuliha (part) juurde soovitab õllesommeljee Double Bock’i, Tõmmut Hiidu ja jõuluporterit. «Krõbeda verivorsti juurde sobib jõuluporter suurepäraselt,» ütleb Linnamägi ning toob välja veel ühe tahu – porteriga sobib jätkata ka pärast pearooga, sest porter muutub klaasis soojenedes veel põnevamaks ning selle vürtsikus avaldub õhtu edenedes, nautimise käigus. «Kui avate Jõuluporteri haneprae või pardi kõrvale, võiks selle 30 minutit enne serveerimist külmkapist välja võtta. Soojenemisega muutub porter magusamaks ja sobib hästi üleminekuks desserdi juurde.»

Urmas Linnamägi soovitab kergemate magustoitude juurde Tõmmut Hiidu, tummiste kõrvale Jõuluporterit. «Rõhutaksin, et jõuluporter on ise magustoit, kuid see sobib väga hästi ka magustoidu kaaslaseks.» Jõuluporterit tuleb Eesti esisommeljee sõnul serveerida tulbikujulisest klaasist, sest ülevalt kitsenev klaasisuu võimendab õlle aroome ning annab nautijale väärilise lõhnaelamuse. Porteri serveerimistemperatuur võiks olla 10‒12 kraadi.

Nami-Nami perenaise Pille Petersoo jõuluretseptid

JÕULUPORTERIS HAUTATUD HAPUKAPSAS

Juba viimased paar aastat olen jõululaual serveerinud just sedaviisi valmistatud hapukapsast. Kui isu õllesema kapsa järele, siis jätan õunamahla välja ja võtan pooleliitrise pudeli porterit.

Kuuele kuni kaheksale

1 kg värsket hapukapsast

100 g fariinsuhkrut

1‒2 tl soola

3 dl tumedat õlut ‒ nt Jõuluporterit (A. Le Coq)

2 dl õunamahla

veidi köömneid

50 g võid

Sega kõik ained potis ning hauta tasasel tulel kaane all aeg-ajalt segades, kuni kapsas on pehme ja kergelt pruunistunud. (Umbes 1‒2 tundi, olenevalt sellest, kas tahad veidi krõmpsu või täitsa pehmet kapsast.)

ŠOKOLAADIKOOK JÕULUPORTERIGA

Mahlane, tume ja tummine kook, mille valmistamiseks on vaja A. Le Coq’i jõuluporterit. Kui soovid, võid hoopis muffineid valmistada – sellest kogusest peaks saama 20‒24 muffinit. 

Koogist saab umbes 12 koogilõiku. 

250 ml A. Le Coq’i Jõuluporterit

200 g võid

250 g suhkrut

75 g kakaopulbrit

150 g hapukoort

2 suurt muna

275 g nisujahu

2 tl vanillsuhkrut

2 tl söögisoodat

0,5 tl soola

Katteks:

200 ml 35% rõõska koort

Kuumuta ahi 180 °C-ni. Määri 26 cm läbimõõduga koogivorm võiga ning vooderda küpsetuspaberiga. 

Pane õlu ja tükeldatud või potti ning kuumuta, kuni või on sulanud. Siis sega juurde suhkur ja kakaopulber. 

Tõsta pott tulelt, lase paar minutit jahtuda. Klopi sisse hapukoor, seejärel munad. Viimasena sega taina hulka jahu, söögisooda, vanillsuhkur ja sool.

Kalla tainas koogivormi. Küpseta 180-kraadises ahjus 45‒60 minutit, aga ära üle küpseta! Kook tuleks ahjust välja võtta kohe, kui koogi keskele torgatud hambaork või peenike puutikk puhtaks jääb. 

Lase koogil vormis täielikult jahtuda, siis tõsta tordialusele. Kaunista vahukoorega ja serveeri. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles