Eesti tanklates erineb kütusehind rohkem kui 10 senti liitri kohta

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õismäe Olerexis on kütuse hind 0,999 eurot. Tanklas järjekorda ei olnud.
Õismäe Olerexis on kütuse hind 0,999 eurot. Tanklas järjekorda ei olnud. Foto: Erik Prozes

Eesti kütuseturul valitsev äärmiselt tihe konkurents toob erinevate piirkondade tanklatesse väga erinevad hinnad.

Olerexi uue tankla kampaania viis Tallinnas Õismäel hinna eelmisel reedel juba alla ühe euro liitri kohta. Statoili mootorikütuste tootejuht Indrek Sassi ütles, et üldine hinnatase kujuneb ostuhinna ja maksude koosmõjul, võttes arvesse ka valuutakursi mõju ja tagades jaemüüjale vajaliku marginaali.

«Eesti kütuseturul on konkurents äärmiselt tihe ning ükski kütuse jaemüüja ei soovi kõrgema hinna tõttu kliente kaotada. Kui üks kütusemüüja langetab mingis piirkonnas hinda, järgnevad kiiresti sellele ka teised ning loetud tundidega on kõigil müüjatel piirkonnas taas võrreldav hinnatase,» kirjeldas Sassi.

Piirkondlike hinnalangetuste taga on sõltuvalt piirkonnast olnud Sassi sõnul nii kütuse maaletoojad kui ka väiksemad kütusemüüjad, kellest mõne puhul pole kogu tema tarneahel olnud lõpuni läbipaistev. «Näiteks täna on enimostetud mootoribensiini 95 kõige soodsam hind 0,999 €/L, samal ajal kui Statoili automaatjaamade üldine hinnatase on 1,104 €/L. Selline alla 1 euro olev jaehinna tase jääb ausale kütusemüüjale tänaste sisseostuhindade juures kättesaamatuks,» selgitas Sassi. Kõrgeim on Sassi sõnul kütuse hind täisteenindusjaamades, kus bensiin 95 maksab 1,120 €/L.

Neste Eesti jaemüügijuht Kristi Pari ütles, et nad jälgivad iga päev sisseostuhinda, monitoorivad aktiivselt konkurentide hindu ning vastavalt vajadusele muudavad ka oma hindu. «Praegu on Futura 95 tavahind 1,104 €/l, mis kehtib enamikus tanklatest. Konkurentsitihedamates piirkondades maksab Futura 95 aga 1,040 €/l. Mõnes üksikus jaamas on sama toote hinnaks ka 0,999 €/l, mis on reaktsioon konkurendi pakkumisele ja ei lähtu sisseostuhinna tegelikust tasemest,» rääkis Pari.

Sassi tsiteerib Eesti õliühingu esimeest Toomas Saksa ja hindab, et Eesti tanklates kütuse hinna alla ühe euro langemiseks peaks maailmaturul toornafta hind langema 40 dollarini barreli kohta. «Lisaks avaldab kütusehindadele mõju ka dollari-euro suhe, kuna maailma naftakaubandus käib täielikult dollaripõhiselt, kuid Eestis ostetakse kaup europõhiselt,» lisas Sassi.

Olerexi kütuste sisseostujuhi Alan Vahti hinnangul on üpris tõenäoline, et kütuse hinnad jätkavad langust. «Kui täna on kütuste hinnad alla 600 USD/t ja mõelda, et viimase kahe kuuga on bensiini maailmaturuhind langenud rohkem kui 300 USD/t ning diislikütus rohkem kui 200 USD/t, siis see hinnalangustempo on olnud ikka väga kiire. Tegelikult on ruumi langusele veel. Näiteks 2000-te aastate alguses maksis bensiin ja diislikütus umbes 250 USD/t,» kirjeldas Vaht. «Kui maailmaturuhinnad peaksid tõepoolest langema sellistele tasemetele, siis oleksid jaehinnad tanklates tänase eurokursi korral alla 0,8 euro liiter.»

Vahi andmetel on kütuse jaemüügihinnad Eestis arvestades 0,999 eurot liitri kohta pakkumist Euroopa Liidu madalaimad. Euroliidu keskmine on 1,314. Järgmine on Läti 1,102 euroga liitri kohta ning kalleim on bensiin 95 Itaalias, kus see maksab 1,658 eurot liiter.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles