Uuring: patsiendid varastavad ooteruumidest kõmuajakirju

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakiri Hello
Ajakiri Hello Foto: Erik Proses/ Postimees

Arstide vastuvõtule ootavad patsiendid esitavad kogu maailmas sama küsimuse, miks ooteruumides on alati vananenud ajakirjad, kas meelega pannakse need vananenuna ning miks need ajakirjad kaovad.

Uus-Meremaa arsti Bruce Arrolit hakkas see küsimus huvitama ning ta tegi uuringu, edastab Helsingin Sanomat.

Uuring paljastas, et patsiendid varastavad ooteruumidest eelkõige odavaid kõmuajakirju.

Arrol ja ta kolleegid tegid katse, pannes Aucklandis arsti ooteruumi 87 erinevat ajakirja, mis ei olnud ilmumise järjekorras.

Ajakirjade seas olid üldhuvipakkuvatel teemadel väljaandeid nagu Time Magazine, majandusväljaanne The Economist ning geograafia-alane National Geographic ning mitmeid kõmu- ja glamuuriajakirju.

82 väljaande esilehekülje oli ilmumise kuupäev ja aasta. Neist 47 olid kõige enam kahe kuu vanused, ülejäänud aga 3-12 kuu vanused. Katseaeg oli 31 päeva ning sellel ajal uuriti kaks korda nädalas, millised ajakirjad alles on.

Uuringu lõpul ilmnes, et pooled ajakirjad  ehk 41 olid kadunud. Päevas kadus seega 1,32 ajakirja. Uurijad tõdesid, et mida värskem väljaanne, seda kiiremini see ooteruumist kaasa võeti.

Kahe kuu vanustest väljaannetest kadus 60 protsenti, kolme ja enam kuu vanustest väljaannetest aga umbes 30 protsenti. Kõmu- ja glamuuriväljaandeid varastatakse 14 korda suurema tõenäosusega kui tõsisema sisuga väljaandeid.

Uuringu perioodil ei kadunud mitte ühtegi meditsiini- ja terviseväljaannet. Kõmuväljaannetest jäi järele aga vaid üks.

Ooteruumis oli katseperioodil 3000 patsienti. Tegemist oli üsna noorte inimestega, neist 40 protsenti olid alla 24-aastased. Üle 65-aastaseid patsiente oli vaid 13 protsenti. Uurijate sõnul on huvitavaks faktiks see, et need väljaanded, mis ooteruumist kaasa võeti, olid oma hinna poolest odavamad kui need, mis sinna jäeti.

Ooteruumist viidi kokku kaasa 41 väljaannet, mille keskmine hind oli eurodesse ümber arvestatuna neli eurot. Uurijad soovitasid, et kui arstid tahavad kokku hoida, siis tasuks neil panna ooteruumidesse tõsise sisuga ajakirju, kuna neid ei varastata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles